Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erhard Busek posjetio Sekretarijat RCC-a u Sarajevu

svilanovic_busek

Bivši specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, prethodnika Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Erhard Busek, posjetio je danas Sekretarijat ove organizacije u Sarajevu.

Tim Vijeća za regionalnu saradnju kojeg je predvodio generalni sekretar Goran Svilanović Buseku je predstavio trenutne i planirane aktivnosti organizacije a razgovarano je i o razvoju koncepta regionalne saradnje od perioda Pakta stabilnosti kada je pažnja bila posvećena jačanju mira, stabilnosti i ekonomije u regionu.

– I region i Evropska unija su se promijenili tokom protekle decenije. Vijeće je svoj pristup regionalnoj saradnji prilagodilo na način da odgovori na stvarne potrebe regiona pri tome se baveći i uvjetima pristupanja EU – rekao je Svilanović.

Dodao je da se proces proširenja EU izmijenio te da sada zahtjeva dodatnu spremnost onih koji teže članstvu kako bi pridobili građane EU, što je postalo prioritet djelovanja Vijeća.

Busek je pohvalio Vijeće za njegove neprekidne napore da se iznađu načini na koje potaći regionalnu saradnju i evropsku integraciju regiona, naglašavajući da se o tome već dosta govorilo a da je rad s rezultatima ono što se danas traži.

Do ove posjete je došlo u vrijeme kada Vijeće sumira rezultate prethodnog trogodišnjeg strateškog ciklusa 2014.-2016. i sprema se za nove izazove u predstojećem trogodišnjem periodu utvrđenom strategijom i programom rada za 2017.-2019.

Inače, Erhard Busek, austrijski političar i bivši vicekancelar Austrije, trenutno obavlja dužnost predsjedavajućeg Instituta za Podunavlje i srednju Evropu kao i koordinatora Inicijative za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SECI), da nabrojimo samo neke, saopćeno je iz Tajništva RCC-a.