Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održan prvi sastanak radne grupe za pripremu izmjena Izbornog zakona BiH

halid genjac nova

Radna grupa za pripremu izmjena Izbornog zakona BiH danas je u Sarajevu održala prvi sastanak na kojem je dogovorila principe rada.

Član radne grupe Halid Genjac izjavio je novinarima da je to grupa imenovana od predsjednika političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu na državnom nivou.

Pojasnio je da je to prevashodno političko tijelo „koje bi trebalo da pomogne u predstojećim i neminovnim izmjenama Izbornog zakona u smislu davanja političkih smjernica o karakteru, prioritetima i sadržaju izmjena Izbornog zakona“.

– Danas smo održali prvi sastanak, dogovorili smo se o principima rada. Zaključili smo da interresorna radna grupa koja je radila na Izbornom zakonu treba da nastavi raditi u dosadašnjem ili nekom drugom sastavu. Ovo tijelo, ova grupa bi trebala da bude od pomoći u smislu usaglašava prioriteta i sadržaja izbornih promjena – pojasnio je Genjac.

Po njegovim riječima, ono što stranke smatraju da bi trebalo mijenjati, da je važno za promjenu, dostavit će do Nove godine spisak tih promjena.

– Početkom iduće godine, nakon što razmotrimo red pitanja ili skupinu pitanja predloženu od svake političke stranke, pokušat ćemo to objediniti na način u kojoj mjeri su saglasni svi članovi grupe o tome i nastavit ćemo posao početkom iduće godine – kazao je Genjac.

Podsjetio je da je 3. novembra održan sastanak članova Predsjedništva BiH, Kolegija Vijeća ministara BiH s predsjednicima političkih stranaka koje čine većinu na nivou BiH.

– Na tom sastanku između ostalih pitanja, a dogovoren je veći broj pitanja, je i ovo pitanje da se formira radna grupa za izmjene Izbornog zakona – naveo je Genjac.