Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki izaslanik

Escobar: Ne volim govoriti o sankcijama, ali one su na stolu

escobar

Američke sankcije, kaže Escobar, o kojima mnogi govore, su na stolu, ali nisu usmjerene na Republiku Srpsku, već na pojedince, uključujući i kompanije koje ih prate

Jedna od najvažnijih tema u Bosni i Hercegovini ovih dana svakako je posjeta specijalnog predstavnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Gabriela Escobara našoj zemlji koju trenutno, prema mišljenju mnogih, potresa najveća politička kriza od rata.

Escobar je istakao da Sjedinjene Američke Države i evropski partneri čvrsto garantuju sigurnost u BiH.

Ponovio je još jednom da rata u BiH neće biti.

Kako je rekao, američke sankcije, o kojima mnogi govore, su na stolu, ali nisu usmjerene na RS, već na pojedince, uključujući i kompanije koje ih prate.

“Ne volim razgovarati o sankcijama jer naše partnerstvo s ovom zemljom, njegova suština je u ekonomskom razvoju i evropskim integracijama. Ne govorim o sankcijama otvoreno jer ne volim da se to spinuje na način da će RS biti sankcionisan, jer ljudi su u ovom regionu dovoljno propatili. Odnose se na pojedince i lideri moraju biti lično odgovorni. Razgovarali smo o sankcijama, na stolu su, i postoje druga sredstva koja se mogu provesti na lidere i kompanije koje pružaju ekonomsku podršku”, jasno je poručio Escobar.

Escobar je za BHRT govorio o podršci SAD-a našoj zemlji, ali i o eventualnim američkim sankcijama. Kompletan intervju možete pogledati večeras na programu BHT1 u 19.25 sati, odmah nakon Dnevnika 2.