Globus

Auschwitz-Birkenau

Čović: Trajne posljedice antisemitizma, naglašavaju potrebu njegovog suzbijanja

09/11/2021

U okviru službenog programa, Čović je posjetio Auschwitz - Birkenau te je s drugim svjetskim liderima i predstavnicima Evropske židovske zajednice položio vijence i odao duboku počast žrtvama uime svih u Bosni i Hercegovini

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović učestvovao je u Poljskoj na simpoziju kojim je obilježena 83. godišnjica ‘Kristalne noći’ te posjetio Auschwitz-Birkenau.

Na simpoziju, kojeg je u Krakowu organizirala Evropska židovska zajednica, Čović se prisutnima obratio govorom u kojemu je istaknuo duboke i trajne posljedice antisemitizma, naglašavajući snažnu predanost njegovom suzbijanju.

Kazao je kako je holokaust iza sebe ostavio slomljeno čovječanstvo, te se obvezao na ustrajnu borbu protiv antisemitizma, ističući prihvaćanje historijskih činjenica, traženje oprosta i zakletvu da se ovakvo zlo više nikada neće ponoviti kao individualnu i društvenu obvezu.

U okviru službenog programa, Čović je posjetio Auschwitz – Birkenau te je s drugim svjetskim liderima i predstavnicima Evropske židovske zajednice položio vijence i odao duboku počast žrtvama uime svih u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.