Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki diplomata

Escobar o Dodiku i stanju u RS-u: Siromašni entitet koji stalno povećava svoj dug

escobar dodik
Foto: RSE/Pixsell

Na pitanje o BiH ustanovio je kako “Dodik pravi štetu, ali nema straha od otcjepljenja”

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabriel Escobar izjavio je da nije uspio da ubijedi premijera Kosova Albina Kurtija da suspenduje odluku o zabrani srbijanske valute na Kosovu dok Evropska unija, SAD i Vlada Kosova ne pronađu dugoročno rješenje, kao što je elektronski transfer eura kroz kosovski sistem.

“Premijer je rekao da je to odluka nezavisne institucije”, rekao je Escobar.

U intervju za Radio Slobodna Evropa (RSE) Escobar je govorio o stanju u regionu. Na pitanje o BiH ustanovio je kako “Dodik pravi štetu, ali nema straha od otcjepljenja”.

RSE: Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, u medijskim nastupima priželjkuje pobjedu Donalda Trumpa na izborima za predsjednika SAD-a i kaže da u tom slučaju ne bi oklijevao da proglasi nezavisnost. Te izjave uznemirile su bh. javnost. Ima li mjesta za strah u tom slučaju?

Escobar: Najprije, ne. Međunarodna zajednica posvećena je nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. Imamo mirovne snage u BiH. Imamo visokog predstavnika s ogromnim ovlaštenjima. I NATO je više puta ponovio da neće dopustiti bezbjednosni vakuum u BiH. Tako da, Dodikove izjave nanose štetu, ali ne mislim da osiromašeni entitet od 750.000 ljudi, koji stalno povećava svoj dug, ima kapacitet da se suprotstavi NATO-u ili da proglasi nezavisnost koja bi bila održiva.

RSE: Dakle, BiH može imati bezbjednosne garancije NATO-a?

Escobar: Može.