Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak u Dubrovniku

Escobar s Konakovićem: Vanredne prilike u BiH zahtijevaju snažniji angažman SAD-a

konakovic escobar
Foto: MVPBiH
Elmedin Konaković razgovarao s Gabrielom Escobarom

Specijalni predstavnik Escobar naglasio je snažnu podršku američke administracije nastavku procesa pristupanja zemalja zapadnog Balkana u EU

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom na marginama dvodnevne Međunarodne konferencije Dubrovnik Forum 2023.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, putu naše zemlje u EU te regionalnoj saradnji.

konakovic escobar
Foto: MVPBiH

Ministar Konaković je tom prilikom naglasio važnost povećanog fokusa i interesa američke administracije prema zemljama Zapadnog Balkana.

Izrazio je zahvalnost SAD-u na kontinuiranoj podršci institucijama BiH u provedbi reformi na putu ka euroatlantskim integracijama, posebno kada je riječ o borbi protiv korupcije i vladavine prava. Dodao je da BiH očekuje nastavak proaktivne uloge SAD-a u ovim procesima koji su ključni za funkcionalnost i stabilnost BiH.

Specijalni predstavnik Escobar naglasio je snažnu podršku američke administracije nastavku procesa pristupanja zemalja zapadnog Balkana u EU.

Ponovio je da su Sjedinjene Američke Države predane očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te istaknuo da vanredne prilike u BiH, regiji i Evropi zahtijevaju i opravdavaju snažniji angažman SAD-a na prevladavanju trenutnih prepreka i ubrzanju potrebnih reformi u procesu euroatlantskih integracija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.