Američki izaslanik

Escobar se sastao s mladim aktivistima i liderima, danas susret sa članovima Predsjedništva

Escobar_Sarajevo

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar stigao je jučer u prvu službenu posjetu BiH od kako je imenovan na tu dužnost

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalni izaslanik predsjednika Joea Bidena Gabriel Escobar započeo je prvu službenu posjetu Bosni i Hercegovini razgovorima s omladinskim aktivistima i poslovnim liderima.

Kako je na zvaničnom Twitter nalogu objavila Ambasada SAD-a u BiH, razgovarano je o posljedicama blokade reformi i političkih odluka kojima se BiH gura natrag, a ne naprijed, na njenom putu prema standardima Evropske unije za vladavinu prava, sigurnost i prosperitet.

Escobar će se danas na odvojenim sastancima susresti s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Tokom posjete Escobar će posjetiti Sarajevo i Banju Luku kako bi ponovio podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine te s dužnosnicima razgovarati o ključnim pitanjima korupcije  i pozvati sve lidere da se vrate dijalogu i kompromisu.