Specijalni američki izaslanik

Escobar: Vršimo pritisak da bismo osigurali BiH mjesto u euroatlantskoj zajednici

escobar-kongres(1)

Escobar je kongresmene upozorio na Rusiju i Kinu koji šire uticaj na Zapadnom Balkanu zaključivši kako se  “to ne smije dopustiti”

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar govorio je danas u Odboru za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa o angažmanu američke administracije u našem regionu.

Govoreći o Bosni i Hercegovini Escobar je istakao da američko rukovodstvo ostaje ključno za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i svega što se postiglo u posljednjih 26 godina pod Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Sada radimo sa EU i drugima na vršenju pritisaka kako bi se provele reforme kako bismo osigurali Bosni mjesto u evroatlantskoj zajednici. Jasan put Bosne od Dejtona do Brisela vodi kroz kontinuiranu reformu, uključujući postepene izborne i ekonomske reforme, i reforme vladavine zakona koje će koristiti svim njenim građanima. Mi i EU vršimo pritisak na ove promjene, ured visokog predstavnika i EUFOR-ova operacija ALTHEA su neophodni u ovim naporima”, istakao je Escobar.

Escobar je kongresmene upozorio na Rusiju i Kinu koji šire uticaj na Zapadnom Balkanu zaključivši kako se  “to ne smije dopustiti”.

Govorio je o prijetnjama od strane člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Nedavne prijetnje državnim institucijama od strane Milorada Dodika su opasne i prijete potkopavaju Dejtona i evropski izbor i perspektivu svih građana BiH. Mi smo energično angažirani sa lokalnim akterima i našim partnerima kako bismo povukli sve poteze koji će spriječiti povratak u problematičnu prošlost Bosne, umjesto da se osigura njena svjetlija budućnost”, poručio je Escobar.

Izlaganje na saslušanju koje je organizovao kongresni Pododbor za Evropu, energiju, životnu sredinu i kibernetiku, Escobar je počeo riječima da je Zapadni Balkan u proteklih 30 godina bio u fokusu američke pažnje i investicija, te da je takav slučaj i sa administracijom Joe Bidena.

Rekao je da je cilj SAD da podrže uspješnu integraciju šest država regiona u evropske institucije, te u konačnici u EU “u realističnom vremenskom okviru”, na čemu SAD rade sa evropskim partnerima, naglašavajući važnost otpora “štetnom uticaju Rusije i Kine na pragu Evrope”.