Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Admir Andelija

Direktor Elektroprivrede nema dobre vijesti za rudnike: Ugalj je prošlost

andelija ftv

Kada je riječ o rudnicima kaže da stanje nikad nije bilo dobro, samo se o tome šutilo

“Osnovni uzrok poskupljenja cijene električne energije je znatno povećanje cijene svih energenata na regionalnim i svjetskim berzama”, istakao je Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH, u emisiji “Rezime” Federalne televizije.

“U zadnje vrijeme imamo te neke informacije i poluinformacije kada je u pitanju poskupljenje električne energije i moram priznati da postoji jedna vrsta pogrešnog shvaćanja. Znači mi u ovoj fazi govorimo samo o cijenama za one kupce koji se snabdijevaju u okviru tržišnog snabdijevanja. Nismo uopšte ni govorili ni potencirali o poskupljenju za kategoriju kupaca univerzalna usluga, u koju ulaze i kategorije domaćinstava.”

Ističe da su procjene da bi trebalo doći do smirivanja situacije od trećeg kvartala iduće godine.

“Potpisivanjem ugovora o osnivanju energetske zajednice jugoistočne Evrope BiH je preuzela obavezu da svoju pravnu stečevinu, kada je u pitanju energetski sektor, uskladi sa standardima i pravilima EU. I mi smo to uradili donošenjem niza zakona. Između ostalog smo se obavezali da ćemo ukinuti ta tzv. unakrsna subvencioniranja između kategorije potrošnje u okviru univerzalne usluge. Mi sad imamo situaciju da je električna energija za kategoriju domaćinstva u BiH najjeftinija električna energija. Svugdje u svijetu je to najskuplja električna energija. Narednih godina ćemo se morati tom pitanju intenzivnije posvetiti, očekujući da će i država napraviti te neke programe zbrinjavanja socijalno ugroženih kategorija i sve ono što su propisale pozitivne zakonske norme.”

Andelija navodi da se u FBiH dvoje kompanije bave proizvodnjom, distribucijom i snabdijevanjem električnom energijom, te da su obje zadužene i za snabdijevanje u okviru univerzalne usluge.

“EP BiH u svom sastavu ima skoro 80% proizvodnje iz uglja. Druga kompanije iz Mostara 100% ima proizvodnju iz obnovljivih izvora električne energije, prije svega iz vode. Tako da su i različiti problemi i pristupi rješavanju ovome problemu. Prema mojim informacijama u ponedjeljak ili utorak se očekuje tematska sjednica Vlade FBiH na kojoj će se definitivno riješiti pitanje po kojem modelu će doći do poskupljenja. Ono što EP BiH predlaže je da to bude, osim korekcije cijene, i ograničenje potrošnje električne energije. U tom smislu je naš prijedlog da to bude neka diferencirana stopa. Oni koji troše malo ili najmanje električne energije da imaju i najmanje povećanje, a ovi koji koriste ogromne količine električne energije da imaju i najveće povećanje.”

O rudnicima

Kada je riječ o rudnicima kaže da stanje nikad nije bilo dobro, samo se o tome šutilo.

“EP BiH je imala kapacitet i snagu da taj problem drži izvan svjetala javnosti. Međutim, ispred nas je teško, turbulentno tranzicijsko vrijeme. Uzimajući u obzir koliki imamo pritisak od strane i čuvara okoliša i politika i svega, mi smo se odlučili da taj sektor konačno pokušamo urediti na način da on bude u jednom dugom periodu finansijski neovisan i da bude sposoban da obezbjeđuje potrebe uglja za proizvodnju el. energije iz naših termoelektrana. Naravno, vrlo je teško izaći iz zone komocije u kojoj su se rudnici nalazili u zadnjih 10-15 godina. Naša je poruka da to nema alternativu. Alternativa je prestanak proizvodnje el. energije iz uglja iz termoelektrana.”

Ističe da su u 2021. godini imali strašnu kulminaciju problema kada je u pitanju proizvodnja i ispunjavanje plana u rudniku uglja Kreka.

“Tamo imamo potpuno odustajanje od socijalnog dijaloga, od provođenja onih mjera reformi koje smo dogovorili na početku godine, u maju čak potpisali. I onda smo došli u situaciju da rudnik Kreka je pred početak grijne sezone u Tuzli i Lukavcu smanji isporuku za skoro 400.000 tona uglja. Kako bi spasili grijnu sezonu i obezbijedili dovoljne količine uglja i za nesmetanu proizvodnju el. energije u TE Tuzla, bili smo prinuđeni da kupimo ugalj na tržištu.”