Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odobreno

EU daje zapadnom Balkanu dvije milijarde pomoći i četiri milijarde zajmova do 2027.

FOTO: BELGA/Sipa USA/Pixsell
Evropski parlament/ Arhiva

Ressler je apostrofirao kako će se voditi računa i o usklađenosti vanjske i sigurnosne politike te vizne politike s EU-om

EU će izdvojiti dvije milijarde eura bespovratne pomoći i četiri milijarde povoljnih zajmova za zapadni Balkan od 2024. do 2027. u sklopu Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan, nakon što je to odobrio Evropski parlament na plenarnoj sjednici u srijedu.

“Instrument je centralni dio plana rasta za zapadni Balkan”, kazao je na plenarnoj sjednici u utorak suizvjestitelj Tonino Picula (SDP/S&D).

Riječ je o finansiranju šest zemalja zapadnog Balkana na njihovom putu prema Evropskoj uniji.

Reformske aktivnosti

Evropska komisija predstavila je u novembru prošle godine Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan za period od 2024. do 2027. godine koji bi obuhvaćao dvije milijarde eura bespovratne pomoći i četiri milijarde povoljnih zajmova.

Izvjestitelji u ime Evropskog parlamenta bili su hrvatski eurozastupnici Tonino Picula (SDP/S&D) i Karlo Ressler (HDZ/EPP).

Picula je bio suizvjestitelj EP-a ispred Odbora za vanjske poslove (AFET), a Ressler suizvjestitelj ispred Odbora za proračun (BUDG).

Ressler je kazao za Hinu kako je riječ o instrumentu usporedivim s nacionalnim planovima oporavka i otpornosti, ali za šest zemalja jugoistočne Evrope izvan EU-a.

Usklađenost vanjske i sigurnosne politike

Istaknuo je kako se isplata sredstava veže “s tačno određenim reformskim aktivnostima”.

Ressler je apostrofirao kako će se voditi računa i o usklađenosti vanjske i sigurnosne politike te vizne politike s EU-om.

Crna Gora i Srbija već godinama pregovaraju s EU-om, Sjeverna Makedonija i Albanija službeno su ih otvorile prije dvije godine, a čelnici država članica EU-a donijeli su u martu odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Bruxelles Kosovo i dalje smatra potencijalnim kandidatom.

EU