"The European Peace Facility"

EU donijela važnu odluku, pomoći će u jačanju kapaciteta Oružanih snaga BiH

osbih-sad-vozila 3 (1)

Riječ je o izuzetno važnoj odluci koja će osnažiti kapacitete i sposobnosti naših Oružanih snaga, a realizirat će se kroz novi instrument EU “The European Peace Facility”, saopćila je putem društvenih mreža ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković

Evropska unija će pomoći u jačanju kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Riječ je o izuzetno važnoj odluci koja će osnažiti kapacitete i sposobnosti naših Oružanih snaga, a realizirat će se kroz novi instrument EU “The European Peace Facility”, saopćila je putem društvenih mreža ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

– Cilj instrumenta je povećavanje sposobnosti EU da spriječi konflikte, sačuva mir i ojača međunarodnu stabilnost i sigurnost, a ukupni budžet ovog instrumenta iznosi pet milijardi eura za 2021.-2027. BiH je prva država korisnica ovih sredstava, a očekujemo da će biti donirano deset miliona eura za jačanje deminerskih kapaciteta OSBiH – navodi Turković.

Očekuje da će i ministri vanjskih poslova EU donijeti i stavove o posljednjim dešavanjima u BiH i na cijelom zapadnom Balkanu.

– Od suštinske je važnosti da ovu krizu pretvorimo u šansu da u najkraćem roku ispunimo preostale uvjete za kandidatski status. To bi vjerujem bio najbolji odgovor retrogradnim politikama- saopćila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.