BiH

prvi dio pomoći

EU donirala 300 zaštitnih vizira za Brčko distrikt BiH

08/04/2020

Evropska unija je do sada izdvojila 7 miliona eura za hitne medicinske potrebe u BiH, a isporuka medicinske opreme je već počela

Medicinskim radnicima u Brčko distriktu BiH u utorak je isporučeno 300 zaštitnih vizira kako bi što efikasnije pružili pomoć pacijentima, ali i što bolje se zaštitili protiv koronavirusa. Donaciju je osigurala Evropska unija i to je prvi dio zaštitne i medicinske pomoći koja uskoro stiže u Brčko distrikt BiH, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

Gradonačelnik i komandant Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH Siniša Milić zahvalio je na doniranoj opremi koja je naročito neophodna u zdravstvenom sektoru i izrazio očekivanja da će EU nastaviti da pomaže Distrikt.

Evropska unija je do sada izdvojila 7 miliona eura za hitne medicinske potrebe u BiH, a isporuka medicinske opreme je već počela.

Do sada je Evropska unija donirala 7.500 testova na covid-19, a do kraja ove sedmice očekuje se isporuka 15.000 zaštitnih vizira za medicinske radnike širom zemlje. Ova pomoć uključuje i kupovinu 80 respiratora za BiH – isporuka prvih 40 respiratora očekuje se polovinom aprila, a ostalih 40 u maju, stoji u saopćenju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.