Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sada su u samici

Masovna tuča u zeničkom zatvoru: Sejfović u čarapu stavio katance i tukao osuđenika

sejfovic

Direktor zeničkog zatvora Redžo Kahrić je  potvrdio da je došlo do tuče u kojoj je učestvovalo 11 osuđenika

Trojica osuđenika, koji izdržavaju kaznu u KPZ Zenica, kako Oslobođenje saznaje, 4. aprila zadobilo je povrede u tuči koja se desila tokom šetnje. Jedan osuđenik tom prilikom je teško povrijeđen, dok su dvojici kontatovane teške tjelesne povrede.

Direktor zeničkog zatvora Redžo Kahrić je  potvrdio da je došlo do tuče u kojoj je učestvovalo 11 osuđenika.

– To se dogodilo prilikom šetnje u jednom od paviljona. Radi se o ranijim dešavanjima sa slobode. Povrijeđeni osuđenici su pod nadzorom ljekara i u stacionaru su, a o svemu je obaviještena policija koja je obavilia uviđaj. Sada slijede mjere, disciplinski postupci i odluke koje ćemo donijeti. Ministarstvu pravde FBiH sam uputio zahtjev da se jednom osuđeniku odrede mjere usamljenja u trajanju od 90 dana. To znači da bi on u prostoriji u kojoj bi bio smješten imao samo posteljinu na korištenje, ništa drugo, rekao je Kahrić, ne želeći otkrivati imena učesnika tuče.

– Svi su u samici trenutno. O imenima Vam ne mogu govoriti. Sa svima njima sam obavio razgovor. Zapisnike sam napravio o svemu. Rekao sam im još ranije da ko god bude uradio bilo šta što ne treba u ovim vanrednim uslovima mora da shvati da neće imati ni pomilovanja, niti bilo kakvih pogodnosti. Upozorio sam ih da vode računa i paze na ponašanje. S obzirom da se ni sa članovima porodice ne mogu viđati u ovim uslovima, izašli smo im u susret da im olakšamo. Dali smo im da koriste telefhone da se čuju sa porodicom, da više šetaju…, navodi Kahrić.

Oslobođenje saznaje da su “mjere usamljenja” zatražene za Amela Sejfovića, kojem se trenutno sudi u sarajevskom Kantonalnom sudu zbog organizovanja kriminalne grupe koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a i koji je ranije pravosnažno osuđen na 14 i po godina zbog pljačke Raiffeisen banke i ubistva bicikliste.

– Ismar Halilović, koji u zeničkom zatvoru izdržava kaznu od 12 godina zbog ubistva Damira Hodovića 1. februara 2017, je u ranijem periodu provocirao Sejfovića, koji je sad tražio izvinjenje. Halilović to nije htio da uradi jer mu je zabranio Edin Smajić sa kojim je blizak, a koji se u zatvoru nalazi zbog nasilničkog ponašanja. To je razbijesnilo Sejfovića koji je tri katanca, koja služe za zatvaranje kaseta u zatvorima, stavio u čarapu i napao osuđenike. Tom prilikom jednom od njih je razbio protezu, rekao je za Oslobođenje izvor blizak Ministarstvu pravde FBiH.