Crna hronika

Kantonalni sud KS

Amel Sejfović osuđen na deset godina zatvora zbog bjekstva iz KPZ-a

16/09/2020
Foto: Dnevni avaz

Amel Sejfović je iz zatvora pobjegao 3. septembra 2017. godine, a uhapšen je 11. septembra na lokalitetu između Visokog i Kiseljaka

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavala sutkinja Elvira Begović, proglasilo je krivim Amela Sejfovića, Igora Miloša, Dževada Hazića i Amira Ibrahimija te ih je osudilo na ukupno 23 godine zatvora, piše Oslobođenje.

Sejfović je osuđen zbog organiziranja kriminalne grupe koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a, dok su ostali proglašeni krivima za pomaganje.

Pojedinačno, Sejfović je zbog bjekstva osuđen na 10 godina, Miloš na godinu, Hazić sedam, dok je Ibrahimi dobio pet godina zatvora.

Izricanju presude nisu prisustvovali Hazić i Ibrahimi, a Sejfović je nakon izricanja kazne vraćen u pritvor.

Amel Sejfović je iz zatvora pobjegao 3. septembra 2017. godine, a uhapšen je 11. septembra na lokalitetu između Visokog i Kiseljaka.

U ovom predmetu se sudilo još i Igoru Buzovu, Sanjinu Borčaku i Mirzi Fazliću. Oni su osuđeni na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji su sklopili sa Tužilaštvom KS-a.

Zbog krivičnog djela organizovani kriminal, u vezi s krivičnim djelom omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda, tačnije Amelu Sejfoviću, optužen je i Elvir Bašalić zvani Žuti ili Žužu. On se, prema optužnici Tužilaštva KS-a, u vrijeme bijega nalazio u Francuskoj, te je postupao po uputama Sejfovića, koji je osmislio plan bjekstva iz KPZ-a Sarajevo.

Sejfović se, podsjetimo, trenutno nalazi u KPZ Zenica gdje služi kaznu od 14 i po godina zbog pljačke Raiffeisen banke i ubistva bicikliste.

Komentari

Autor: Oslobođenje

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.