Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"želi da se rehabilituje"

Sejfović se javio iz zatvora: Nije me zanimao sve dok nisam čuo šta je pričao

sejfovic

Sejfović u pismu koje je Oslobođenju dostavila osoba njemu bliska, tvrdi da su informacije koje je iznio direktor KPZ Zenica “netačne i pogrešne”

Amel Sejfović, kojem se sudi u sarajevskom Kantonalnom sudu zbog organizovanja kriminalne grupe koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a i koji je ranije pravosnažno osuđen na 14 i po godina zbog pljačke Raiffeisen banke i ubistva bicikliste, obratio se redakciji Oslobođenja, želeći iznijeti svoje viđenje događaja od 4. aprila ove godine, a o kojem su mediji izvještavali.

Naime, trojica osuđenika, koji izdržavaju kaznu u KPZ Zenica tog je dana zadobilo povrede u tuči koja se desila tokom šetnje. Jedan osuđenik tom prilikom je teško povrijeđen, dok su dvojici konstatovane teške tjelesne povrede. Direktor zeničkog zatvora Redžo Kahrić je tada potvrdio da je došlo do tuče u kojoj je učestvovalo 11 osuđenika. Istakao je da se radi o ranije neraščišćenim odnosima između pojedinih osuđenika.

Kahrić tada nije želio govoriti o imenima učesnika tuče, ali je Oslobođenje iz izvora bliskog istrazi saznalo da su neki od učesnika Amel Sejfović, Edin Smajić i Ismar Halilović.

– Ismar Halilović, koji u zeničkom zatvoru izdržava kaznu od 12 godina zbog ubistva Damira Hodovića 1. februara 2017, je u ranijem periodu provocirao Sejfovića, koji je sad tražio izvinjenje. Halilović to nije htio da uradi jer mu je zabranio Edin Smajić sa kojim je blizak, a koji se u zatvoru nalazi zbog nasilničkog ponašanja. To je razbijesnilo Sejfovića koji je tri katanca, koja služe za zatvaranje kaseta u zatvorima, stavio u čarapu i napao osuđenike. Tom prilikom jednom od njih je razbio protezu, rekao je izvor blizak Ministarstvu pravde FBiH.

Sejfović u pismu koje je Oslobođenju dostavila osoba njemu bliska, tvrdi da su informacije koje je iznio direktor KPZ Zenica “netačne i pogrešne”.

– Tačno je da sam učestvovao u tuči tog dana i nanio povrede dvojici osuđenika. Glavni uzrok tuče bio je Edin Smajić koji je miljenik i cinkaroš Uprave zatvora. Date su mu povlastice od strane Uprave. On me nije zanimao sve dok nisam čuo kako priča loše priče i da se sprema napasti me skupa sa još nekoliko osuđenika. Smajić ovdje provodi silu koju mu je dozvolia Uprava. Ja sam zbog ove tuče osuđen na 20 dana samice koju sam izdržao. Uprava se trudi da mi oteža boravak ovdje. Nije tačno da sam sa tim osuđenicima imao problema od ranije. Uprava KPZ-a Zenica priča o tuči koja nije bila ni prva, ni posljednja, kako bi izgradili kredibilitet i ugled. Ovdje je resocijalizacija samo riječ na papiru. Nikad niko odavde neće izaći rehabilotovan ukoliko se ne pojave stručnije osobe da rade svoj posao. Svaki put kad sam pokazao volju i želju za rehabilitacijom bio bih odbijen, navodi se, između ostalog, u Sejfovićevom pismu. Navodi da želi iz zatvora izaći “kao normalna osoba”

– Želim da odavde izađem rehabilitovan. Ne želim da se bavim kriminalom nego da radim i prošlost da ostavim iza sebe, zaključuje osuđeni Sejfović.