Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za efikasniju trijažu

EU i IOM donirali pet kontejnera za skrining pacijenata Bihaću i Velikoj Kladuši

Eu donacija kontejnera (1)

Kontejneri su obezbijeđeni zahvaljujući podršci Evropske unije u projektu “Odgovor na Covid-19 i izazove za migrante i izbjeglice na zapadnom Balkanu”

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uručila je 3. i 4. augusta pet kontejnera za skrining pacijenata u COVID-19 zdravstvenim ustanovama u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Kantonalna bolnica u Bihaću dobila je tri kontejnera, a Dom zdravlja Bihać i Dom zdravlja Velika Kladuša po jedan, saopćila je Misija IOM-a u Sarajevu.

Ova donacija će pomoći sektoru zdravstva u Bihaću i Velikoj Kladuši da efikasnije obavljaju skrining i trijažu, što će na kraju doprinijeti sprečavanju širenja koronavirusa među građanima Unsko-sanskog kantona.

Kontejneri su obezbijeđeni zahvaljujući podršci Evropske unije u projektu “Odgovor na Covid-19 i izazove za migrante i izbjeglice na zapadnom Balkanu”.

Cilj ovog projekta je podržati partnere sa zapadnog Balkana u odgovoru na pandemiju COVID-19 i njene učinke na mobilnost, kao i upravljanje migracijama. Projekat prepoznaje uticaj pandemije ne samo na migrante i izbjeglice već i na zdravstvene sisteme lokalnih zajednica u kojima su centri za prihvat migranata.

U navedenom projektu, Dom zdravlja Bihać već je primio donaciju od pet kontejnera u januaru 2021. godine, nakon što je zemljotres oštetio zgradu te zdravstvene ustanove nekoliko dana ranije.

Projekat je do sada obezbijedio oko 260.000 komada lične zaštitne opreme i više od 11.000 litara sredstava za dezinfekciju relevantnim institucijama za upravljanje granicom i migracijama širom regiona.

Podržao je više od 12.000 radnika koji su u svakodnevnom kontaktu s putnicima, migrantima i tražiteljima azila te pridonio smanjenju mogućnosti infekcije koronavirusom među više od 20.000 ljudi u pokretu.

U Bosni i Hercegovini, projekt je osigurao zaštitnu i medicinsku opremu za COVID-19 za devet zdravstvenih ustanova u Sarajevu, Bihaću, Tuzli i Mostaru i osigurao pristup testiranju na COVID-19 za sve migrante i tražitelje azila smještene u privremenim prihvatnim centrima.