Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ReLOaD2

EU izdvojila 13.5 miliona eura za jačanje partnerstva između lokalnih vlasti i civilnog društva u regionu

evropska unija_bih_zastave

Započela je druga faza Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2) u kojoj će se raditi na daljem jačanju partnerstava između lokalnih vlasti i civilnog društva

Započela je druga faza Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2) u kojoj će se raditi na daljem jačanju partnerstava između lokalnih vlasti i civilnog društva, prenosi Anadolu Agency (AA).

ReLOaD2 će osigurati nastavak jačanja partnerstva između lokalnih vlasti i civilnog društva u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, širenjem uspješnog modela transparentnog finansiranja projekata organizacija civilnog društva iz budžeta.

Uz to, ovaj projekat će podržati veći građanski angažman i raditi na osnaživanju mladih u lokalnim zajednicama. Stvaranjem mogućnosti da steknu prvo radno iskustvo, praksu, kao i priliku za pružanje rješenja u svojim lokalnim zajednicama, stavlja se poseban focus na mlade.

Drugu fazu ReLOaD projekta finansira Europska unija (EU) u iznosu od 13,5 miliona eura, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).Projekat će obuhvatiti 50 jedinica lokalne samouprave iz šest IPA korisnica sa Zapadnog Balkana.

“ReLOaD je vrlo uspješna i važna inicijativa za Evropsku komisiju. Nadamo se da će druga faza projekta, koju rado podržavamo većim iznosom sredstava – sa više od 13 miliona eura – nastaviti pomagati u izgradnji i učvršćivanju trajnih i snažnih partnerstava između organizacija civilnog društva i lokalnih vlada na Zapadnom Balkanu”, zaključila je Alessandra Viezzer, zamjenica šefa Odjela za regionalnu saradnju i programe za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva.

Nedžad Salman, pomoćnik ministra pravde Bosne i Hercegovine govorio je o izazovima pri transparentnom finansiranju civilnog društva, kao i svemu što je ReLOaD inicijativa do sada uradila za rješenje ovog problema.

“Ovim putem želim zahvaliti Evropskoj uniji na financijskoj potpori i svim ostalim institucijama i civilnom društvu na sudjelovanju. Također zahvaljujem projektnom timu UNDP-a na saradnji i dobrim rezultatima”, rekao je Salman.

Tamara Srzentić, ministrica javne uprave, digitalnog društva i medija Vlade Crne Gore istakla je značaj ReLOaD projekta, koji je „postigao važan napredak u vladinom sektoru, ali i u radu mnogih nevladinih organizacija na zapadnom Balkanu, koje izravno utiču na kvalitetu života u mnogim zajednicama.”

Tokom četverogodišnjeg perioda od 2021. do 2024. godine u 50 jedinica lokalne samouprave, projekte će provesti oko 300 organizacija civilnog društva. Planirano je da će oko 40.000 ljudi imati korist od navedenih aktivnosti.