BiH

FUCZ

Uništena eksplozivna sredstva pronađena uz planinarsku stazu na Treskavici

09/07/2021

Eksplozivna sredstva zbog činjenice da su se nalazila neposredno uz markiranu planinarsku stazu, koja je izuzetno teška i strma a veoma je popularna i posjećena, morala su biti uklonjena, navode iz Federalne uprave civilne zaštite

Tim iz sastava Federalne specijalizirane jedinice za uklanjanje eksplozivnih sredstava, koju čine pripadnici timova za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), uništio je eksplozivna sredstava koja su pored markirane planinarske staze na planini Treskavici, u Bosni i Hercegovini, pronašli i prijavili planinari.

Kako je saopšteno iz FUCZ-a zbog složenosti zadatka tim su sačinjavali specijalisti za uklanjanje eksplozivnih sredstava i gorsko spašavanje, a u svojstvu posmatrača pridružio im se i pukovnik Helmut Fiedler, šef zajedničkih vojnih poslova u Glavnom štabu EUFOR-a.

“Transport tima na i sa lokacije zadatka izvršen je helikopterom Agusta Bell 212 Austrijskih oružanih snaga iz sastava EUFOR-a iz baze u Butmiru. Za vrijeme izvršenja zadatka u pripravnosti je bio helikopter za medicinsku evakuaciju u slučaju potrebe. Slijetanja su izvršena na pogodnoj zaravni oko 100 metara jugoistočno od vrha Mala ćaba, a eksplozivna sredstva su pronađena uz samu markiranu planinarsku stazu na dionici Mala ćaba – Bijela voda. Tokom izvršenja zadatka pronađena su četiri eksplozivna ostatka koja su uništena u dvije odvojene detonacije”, navodi se u saopštenju FUCZ-a.

Iako su eksplozivna sredstva pronađena na nenaseljenom terenu, zbog činjenice da su se nalazila neposredno uz markiranu planinarsku stazu, koja je izuzetno teška i strma a veoma je popularna i posjećena, morala su biti uklonjena. Kako bi evakuacija u slučaju nesreće izazvane ovim eksplozivnim sredstvima na tom terenu bila izuzetno složena i zahtjevna, posebno u slučaju lošeg vremena, bilo je potrebno preventivno djelovati i ukloniti sredstva koja su ugrožavala planinare.

Pukovnik Fiedler pohvalio je profesionalnost tima i način na koji je na terenu pristupljeno izvršenju ovog veoma složenog i opasnog zadatka.

Predstavnici FUCZ-a izrazili su zahvalnost EUFOR-u jer je osiguranjem helikopterskog transporta na planinu Treskavicu umnogome olakšao realizaciju zadatka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.