Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deutsche Welle

EU ne dovodi u pitanje legalnost izbora za Predsjedništvo BiH

komšić prokomentarisao čovićev izostanak
komsic dodik

Njemački medij podsjeća kako je BiH za manje od mjesec dana dva puta bila tema razgovora ministara vanjskih poslova Unije

Glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je da se legalnost izbornog procesa za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine ne dovodi u pitanje.

Dodala je i da Evropska unija “ostaje posvećena pružanju podrške vlastima u BiH na pronalaženju rješenja za reformu izbornog zakonodavstva u skladu s odlukom domaćih sudova i vladavinom prava”.

Ona je za Deutsche Welle izjavila da EU ponavlja neophodnost brzog formiranja zakonodavnih i izvršnih tijela vlasti uključujući i pronalaženje rješenja kada je riječ o Domu naroda Federacije BiH.

“Sve je u cilju ispunjavanja odluka međunarodnih sudova i evropskih standarda”, izjavila je Kocijančič.

Njemački medij podsjeća kako je BiH za manje od mjesec dana dva puta bila tema razgovora ministara vanjskih poslova Unije.

Prošlomjesečno zasjedanje Vijeća Evropske unije prošlo je u znaku inicijative Hrvatske na prioritetnoj ustavnoj primjeni rezultata izbora i reformi Izbornog zakona, dok je nedavnoj raspravi ministara zemalja članica prethodilo otvoreno pismo tri nekadašnja visoka predstavnika koji su upozorili EU na miješanje Hrvatske u unutarnja pitanja BiH.

U međuvremenu je reagirala i visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Federica Mogherini koja smatra da je potrebno potaknuti političke čelnike u Bosni i Hercegovini da preuzmu odgovornost i brzo formiraju vlade koje će provesti Reformsku agendu.

“Jedna sam od onih koja je vidjela neočekivane pozitivne korake koje je Bosna i Hercegovina uspjela uvesti od 2014. pa do ove godine”, kazala je Mogherini.

Poslije izbora, dodala je, “naravno da postoje poteškoće”.

“Bosna i Hercegovina je dosta specifično organizirana zemlja, ali sam uvjerena da politički čelnici i narod u njoj mogu krenuti naprijed po pitanju reformi, na jedinstven način”, poručila je Mogherini.

Prema njenom mišljenju, pitanje izbornog sistema u Bosni i Hercegovini “treba riješiti što je prije moguće i naći ravnotežu između potrebe da se pomiri jedinstvena postavka zemlje i standardi EU-a”.

“Vjerujem da se, nakon što se formiraju vlade i Reformska agenda vrati na put, to pitanje može riješiti na kooperativan način”, rekla je Mogherini.