Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Draško Aćimović

EU nije nepravedna prema BiH, Ukrajina i u ratu usvaja zakone

dom naroda – izetbegovic – spiric – covic – pixsell

“Bosna i Hercegovina sa ovom garniturom na vlasti sigurno nema budućnost. Nažalost, vidim kandidate za Parlament, za pozicije u Predsjedništvu na sljedećim izborima i to mi ne daje nikakav optimizam za bilo kakve promjene”

Naravno da nismo zaslužili kandidatski status. Vidite da je vrlo specifično da naše vlasti pokušavaju da dobiju nešto, neispunjavajući bilo kakve uslove. Bez ispunjenja barem osnovnih uslova, što su mogli učiniti, ne vidim smisao težnji ka kandidatskom statusu, rekao je gostujući u Dnevniku BHT1 Draško Aćimović, bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Belgiji, prenosi BHRT.

Aćimović je, komentarišući današnji samit lidera Evropske unije na kojem bi kandidatski status trebalo da dobiju Ukrajina i Moldavija, kazao kako bh. vlasti ovaj obrazac ne primjenjuju samo u odnosu prema Evropskoj uniji, već i prema međunarodnoj zajednici uopšte, navodeći primjer Međunarodnog monetarnog fonda.

“Jednostavno su sve kreditne svjetske institucije šokirane kada traže kredite, ali da nema nikakvih uslova od MMF-a”, navodi on.

O tome koliko je zapadni Balkan zaista blizu Evropske unije, Aćimović kaže:

“Ako počnemo od Bosne i Hercegovine, ispunjavanjem osnovna tri uslova koja su mogli ispuniti na bilo kojoj sjednici, bilo kada u ove dvije godine, ta tri zakona – o javnim nabavkama, o sukobu interesa i o VSTV-u – dobili bi kandidatski status, sto posto bi ga dobili, čak i pod uslovom da ne ispune ostalih jedanaest uslova. Međutim, nisu htjeli ni ta tri krucijalna uslova da ispune. Bosna i Hercegovina sa ovom garniturom na vlasti sigurno nema budućnost. Nažalost, vidim kandidate za Parlament, za pozicije u Predsjedništvu na sljedećim izborima i to mi ne daje nikakav optimizam za bilo kakve promjene”, mišljenja je Aćimović.

Što se tiče drugih država u okviru zapadnog Balkana, on ocjenjuje da Crna Gora i Srbija idu jako dobro, pogotovo Crna Gora koja je otvorila svoje sve pretpristupne pregovore, a sada radi na zatvaranju.

“Mislim da će kod njih to ići možda i najbrže. Nažalost, svjedoci smo da je Sjeverna Makedonija, na neki način, talac geopolitičke igre. Albanija je, pošto ide u istom paketu sa Sjevernom Makedonijom, u istoj situaciji”, kaže Aćimović.

Evropska unija nije nepravedna prema Bosni i Hercegovini, ocijenio je, navodeći primjer Ukrajine.

“Ukrajina je još 2017. ispunila nekih 70 posto uslova. U zadnjih nedjelju dana oni su, kao zemlja u ratu, propustili kroz svoj parlament masu zakona koji su se od njih očekivali – protiv korupcije, za napredak prava – u suštini, one stvari koje naši vladari nisu htjeli četiri godine da usvoje. Ovo je jedan simbolični gest, ali opravdan, koji pokazuje da i zemlja koja je u ratu može da ispunjava uslove”, ocijenio je, između ostalog, za BHRT Draško Aćimović.