Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpredsjednica pdp-a

Trivić se sastala s visokom predstavnikom: On je realnost u BiH. Ja ga zovem gospodin Schmidt

trivic schmidt

Ona je istakla da je Schmidt realnost u BiH i da iza njega stoje ozbiljne zemlje

Potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić sastala se danas u Banjoj Luci sa visokim predstavnikom Christijanom Schmidtom  i istakla da sa svima treba razgovarati i reći svoje mišljenje, čak i onda kada to drugoj strani ne odgovara.

“Ja ga zovem – gospodin Schmidt. U zaključku Narodne skupštine, koje su potpisale sve parlamentarne stranke, a za koje sam i ja glasala, se konstatuje da ‘visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom’, ali u ovom zaključku nigdje ne piše da sa Schmidtom ne treba razgovarati”, rekla je Trivić.

Ona je istakla da je Schmidt realnost u BiH i da iza njega stoje ozbiljne zemlje.

“Mi to možemo uvažiti ili ne uvažiti. Ja sam to uvažila”, naglasila je Trivić.

“Naš principijelan stav je da sa svima treba razgovarati i reći mišljenje. Iznijeli smo stav u vezi ustavne pozicije Republike Srpske da su direktan izbor srpskog člana Predsjedništva BiH, entitetsko glasanje, Dom naroda, donošenje odluka u Predsjedništvu konsenzusom, neupitnost postojanja mehanizma vitalnog entitetskog interesa, način glasanja u Vijeću ministara, koje znači da bez srpskih glasova nema odlučivanja, naše crvene linije ispod kojih nikada nećemo ići”, rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da je na sastanku istaknuto da se u BiH po pitanju prošlosti teško može postići neki jedinstven stav, kao i to da budućnost BiH koče unutrašnje snage, politički predstavnici u BiH, a ne neko sa strane.

Osim sa Trivićevom, Schmidt se sastao i sa rukovodstvom Agencije za lijekove BiH i tom prilikom pružio podršku radu ove Agencije. On je tom prilikom saopštio i stav EU koja podržava rad ove Agencije.

“Država mora obezbijediti da svi građani dobiju ono što im treba. Ako neko treba neki lijek onda treba da ga dobije bez obzira u kom gradu BiH se nalazi. To je ovdje obezbijeđeno i to vodi u evropske integracije o kojima tako puno pričamo”, rekao je Schmidt.