BiH

Zvanični akt

EU parlamentarci pisali Schmidtu i Borrellu: Sankcionišite Dodika i nacionaliste iz RS-a

21/10/2021

Neustavno glasanje u NSRS o državnim zakonima ima potencijal da naruši stabilnost u BiH i regiji kao i da dovede u opasnost samo provođenje Dejtonskom sporazuma, kaže se u pismu osam parlamentaraca

U Evropskom parlamentu danas je pročitano pismo visokom predstavniku EU Josepu Borrellu i visokom predstavniku BiH Christianu Schmidtu koje potpisuju osam euro parlamentaraca.

Piše: A. DUČIĆ

Od obojice se traži da hitno reagiraju konkretnim mjerama protiv zvaničnika RS-a, uključujući i sankcijama koje podrazumijevaju uklanjanje s funkcija, a zbog najavljene sjednice NSRS-a na kojoj se nastoje neustavnim odlukama derogirati državni zakoni.

Podsjetimo, lider SNSD-a Milorad Dodik je najavio da planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH, nakon čega bi RS trebala da formira svoju obavještajnu strukturu, iako se radi o zakonim donesenim u Parlamentarnoj skupštini BIH gdje se jedino i mogu mijenjati.

Pismo upućeno Borrellu i Schmidtu

Pismo upućeno Borrellu i Schmidtu

Pismo su potpisali Tineke Strik (zastupnica grupacije Zeleni u Evropskom parlamentu), Michael Gahler (u ime Evropske narodne stranke – EPP), Tonino Picula (ispred grupacije socijaldemorata – S&D), Hilde Vautmans (ispred grupacije Liberala), Reinhard Bütikofer (grupacija Zeleni), Paolo Rangel (izvjestilac EP za BiH), Dietmar Köster (izvjestilac u sjeni EP-a za BiH), te Klemen Grošelj (slovenski europarlametarac).

– Glasanje u NSRS ima potencijal da naruši stabilnost u BiH i regiji kao i da dovede u opasnost samo provođenje Dejtonskom sporazuma. Zbog toga tražimo urgentno od OHR-a i EU da prvo zajedničkim saopćenjem ove poteze proglase nelegalnim, a onda da iskorise sva raspoloživa sredstva, među kojima su i Bonnske ovlasti kako bi se urazumile nacionalističke snage u RS-u – stoji u ovom pismu.

Pismo upućeno Borrellu i Schmidtu

Pismo upućeno Borrellu i Schmidtu

U pismu se jasno podvlači ko je odgovoran za rastuće tenzije u BiH, a to je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Navodi se da je njegova najava održavanja sjednice NSRS-a po navedenim zakonima bez presedana i da pored toga što je nelegalna i neustavna, ima za cilj da kreira dalje korake koje bi vodile do secesije RS-a.

To bi u konačnici, kaže se, destabiliziralo državu i ugrozilo mir.

Komentari

Autor: Amil DUČIĆ/Fokus.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.