BiH

razgovor dodik - Varhelyi

EU pomaže BiH: Sedam miliona eura za zdravstvo, 50 miliona za oporavak ekonomije

24/03/2020

Dodik zamolio Varhelyija da BiH uđe u sistem neometanog snabdijevanja, te da nema prepreka za izvoz robe iz BiH, odnosno da kamioni koji izlaze iz BiH ne moraju dugo čekati na granicama prema Evropskoj uniji

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je večeras telefonom sa evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varhelyijem o pomoći Unije zemljama zapadnog Balkana za suzbijanje epidemije korona virusa.

Varhelyi je upoznao Dodika da je zapadni Balkan uključen u mehanizam EU za nabavke medicinske opreme i da je za BiH izdvojeno sedam miliona eura pomoći za zdravstveni sektor, a da je planirano da nakon suzbijanja epidemije BiH dobije pomoć u visini od 50 miliona eura za oporavak ekonomije.

U saopštenju iz kabineta člana Predsjedništva BiH navodi se da je Dodik zamolio Varhelyija da BiH uđe u sistem neometanog snabdijevanja, te da nema prepreka za izvoz robe iz BiH, odnosno da kamioni koji izlaze iz BiH ne moraju dugo čekati na granicama prema Evropskoj uniji.

Komesar Varhelyi je rekao da će narednih dana vidjeti na koji način je moguće riješiti taj problem, obećavši da će nakon što se iskorijeni virus korona doći u posjetu BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.