Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Situacija u kampovima užasavajuća

EU traži od Grčke izmještanje migranata zbog potencijalnog širenja koronavirusa

Migranti_Turska_Grcka_twitter

Komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson rekla je da se Atina usprotivila premještanju migranata na grčko kopno navodeći kao razlog nepostojanje slučajeva zaraze koronavirusom u kampovima dok se bolest širi u drugim dijelovima Grčke

Evropska unija zatražila je od Grčke da izmjesti migrante koji su u najvećoj opasnosti da se zaraze koronavirusom u pretrpanim kampovima na svojim mediteranskim otocima, rekla je u utorak za Reuters visoka zvaničnica za migracije.

Komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson rekla je da se Atina usprotivila premještanju migranata na grčko kopno navodeći kao razlog nepostojanje slučajeva zaraze koronavirusom u kampovima dok se bolest širi u drugim dijelovima Grčke.

Budući da je veliki dio Evrope zatvoren u okviru mjera za suzbijanje širenja virusa, Johansson je rekla da će se stariji, bolesni i drugi koji su u najvećoj opasnosti od zaraze moći premjestiti u druga područja grčkih otoka.

– Radimo zajedno s grčkom vladom i grčkim službama kako bismo dogovorili plan za hitne slučajeve i što više smanjili rizik na pretrpanim potencijalnim žarištima na ostrvima – kazala je Johansson u telefonskom razgovoru.

– To bi moglo uključiti premještanje najugroženijih pojedinaca iz pretrpanih kampova u druga područja na ostrvima – kazala je ona.

Situacija u kampovima je užasavajuća i u najboljim vremenima. Kampovi su napravljeni s kapacitetom da se smjesti nekoliko hiljada ljudi, ali Evropska komisija navodi da u njima živi oko 42.000.