Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pravosuđe palo na ispitu

EU: Sud BiH veoma loše vodi proces protiv Novalića i ostalih u aferi “Respiratori”

Sarajevo: Nastavljeno suđenje federalnom premijeru Novaliću i drugima zbog nabavke respiratora
16.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Pred Sudom BiH danas je nastavljeno sudjenje federalnom premijeru Fadilu Novalicu i drugima u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina". Fadil NovalicrPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Neopravdana kašnjenja te izmjene sastava sudskog vijeća neki su od razloga. Iz EU pitaju: Šta je sa drugim istragama povezanih sa ovim slučajem?

Evropska komisija u izvještaju o napretku za BiH koji je predstavljen jučer oštro je kritikovala kako se trenutno vodi proces protiv premijera FBiH Fadila Novalića, dopremijerke Jelke Milićević i ostalih u aferi “Respiratori”.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Podsjetimo, suđenje protiv Novalića, Milićević, zatim suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka, te Fikreta Hodžića traje od februara 2021., a jučerašnje ročište nastavljeno je nakon tromjesečne pauze odnosno nakon održane predizborne kampanje i Općih izbora u BiH.

-Suđenje vodi Sud Bosne i Hercegovine veoma loše, što je rezultiralo velikim i neopravdanim kašnjenjima, a što je uticalo i na sastav sudskog vijeća, pošto je njegov predsjednik otišao u penziju. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je dvije dodatne istrage, a Kantonalno tužilaštvo Sarajevo jednu, a koje su povezane s ovim slučajem – ističe se u izvještaju Evropske komisije.

Kako su naveli, o ovim slučajevima se naširoko izvještavalo u medijima, a istrage su u toku. Iz Evropske komisije su naveli da je od suštinskog značaja da “tužilaštvo i pravosudne institucije obezbijede nezavisno, djelotvorno i nepristrasno sudsko postupanje u ovim slučajevima, koji su od velikog javnog značaja i koji izazivaju zabrinutost za stanje korupcije u zemlji”.

-Od tužilaca se očekuje da pokažu čvrstu odlučnost i da daju prioritete visokim slučajevima korupcije i da budu efikasni te da finaliziraju istrage slučajeva korupcije srednjeg i visokog nivoa kao što su one iz afere povezane sa SKY aplikacijom. Moraju se osigurati efikasne sudske mjere u tim slučajevima – poručuju iz Evropske komisije.

Krivičnopravna praksa i zakonodavni okvir u cijeloj zemlji, naglašava se, u velikoj mjeri su neefikasni i neadekvatni za borbu protiv korupcije. Ovo je dijelom zbog neadekvatnosti provođenje zakona i kazni koje ne osiguravaju dovoljno odvraćanje.

-Veoma usporena fragmentacija i česti sukobi nadležnosti dovode do prijenosa predmeta postupaka i smanjuju efikasnost. Policija nije proaktivna u pokretanju istraga, a istrage su spore. Visoko formalistički način na koji SIPA provodi radnje u cilju pribavljanja dokaza, uključujući i slučajeve korupcije na visokom nivou, predstavlja ozbiljan uzrok za zabrinutost. Sistemski nedostaci u operativnoj saradnji organa za provođenje zakona i vrlo ograničena razmjena obavještajnih podataka ostaju izazov. U nekoliko prijavljenih slučajeva korupcije na visokom nivou na sceni su selektivno sudsko praćenje i pravne greške, nemar, zloupotreba procedura, politički pritisak, sumnjive sudske odluke i verbalni napadi na krivično gonjenje  – ističe se u izvještaju.