Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kakva je to matematika?

Penzioneri, zavirite ipak u novčanik, Novalić tvrdi da vam je penziju povećao za trećinu

fadil novalic db (1)

“Važno je istaknuti: prvi put u historiji penzije rastu više i brže od plata, a penzioneri u Federaciji u znatno su boljoj poziciji u odnosu na one u drugim dijelovima zemlje”, kaže Novalić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uputio je poruku penzionerima informišući ih da je danas na sjednici Vlade inicirao povećanje najnižih penzija, treće u ovoj godini.

– Zadužio sam Federalno ministarstvo finansija, Ministarstvo rada i socijalne politike i Fond PIO da poduzmu korake i pripreme provedbene akte neophodne za povećanje najniže penzije u Federaciji u najvišem mogućem procentu. Kao što vidite, čvrsto držimo do svoje riječi, ispunjavamo obećanja. Našim penzionerima smo pomogli i subvencioniranjem računa za električnu energiju, te onim najugroženijim, podjelom paketa iz Robnih rezervi koja se nastavlja kroz dva naredna ciklusa – ustvrdio je Novalić, pa ptom iznio niz vrlo diskutabilnih tvrdnji i podataka.

Ističe da ovo povećanje nije jedina mjera usmjerena prema penzionerima.

– Važno je istaknuti: prvi put u istoriji penzije rastu više i brže od plata, tvrdi Novalić, pa dodaje:

– Penzioneri u Federaciji u znatno su boljoj poziciji u odnosu na one u drugim dijelovima zemlje. Kako smo to uspjeli? Prvo, uspjeli smo našu ekonomiju održati zdravom, ona se u Federaciji ozbiljno razvija. Drugo, ono što ostaje kao trajna stečevina narodu od moje Vlade je Zakon o PIO. Od 2020. penzije se isplaćuju iz federalnog budžeta što znači da vam sad Federacija garantira redovnu isplatu.

Tu se Novalić nije zaustavio, pa je rekao i sljedeće:

– Koristim ovu priliku da podsjetim kako je još samo prije nekoliko godina Fond bio u dugu većem od 200 miliona KM, a danas je stabilan. S povećanjima penzija i redovnim isplatama na vrijeme počeli smo u martu 2018., tako je prosječna penzija porasla za 31, a minimalna za 35 posto. Ovo je, poštovane sugrađanke i sugrađani, rezultat rada ove Vlade s kojim činjenično možemo biti zadovoljni – istaknuo je Novalić zahvalivši penzionerima na podršci.

Tragajući za bilo kakvom potvrdom Novalićevih riječi, potražili smo podatke vezane za isplatu penzija u FBiH za period 2018. te period 2022. gdoine. Prema dostupnim podacima, primjera radi, u maju 2018. godine prosječna penzija u FBiH za najveći broj korisnika iznosila je 395 KM.

U najavi isplate penzije u FBiH od mart 2022. stoji da je prosječna penzija za najveći broj korisnika 420 KM. Je li 25 KM i blizu 31 posto od 395?!

Novalić se u svom obraćanju penzionerima nije osvrtao na činjenicu da je od početka godine ogrjev, primjerice, poskupio skoro za duplo.