Melanom- jedan od najagresivnijih karcinom

“Euromelanoma 2019”: Barem mjesečno pogledati svoje tijelo i mladeže

mladezpregled

Dermatolozi Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS), zajedno s dermatolozima Udruženja za prevenciju i borbu protiv raka kože ‘Melanoma u BiH’, pregledali su danas, u okviru kampanje ‘Euromelanoma 2019’, više od 400 uposlenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u Sarajevu.

Mr. sci. dr. Hana Helppikangas kazala je za Fenu da se radi o ciljanoj populaciji, ljudima koji su stalno izloženi ultravioletnim zračenju bez zaštite.

– Veliki broj pregledanih imao je i dosta opekotina na licu, kao i na vratu. Dosta njih nastavit ćemo pratiti. Upozorili smo ih na primarnu prevenciju (kako se zaštititi, šta raditi), a određeni broj njih poslali smo na plastičnu hirurgiju KCUS-a – istaknula je.

Ističe da je za devet godina, u okviru te kampanje, pregledano više od deset  hiljada građana i da je spašeno desetine života.

Ove godine, uz uposlenike Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u Sarajevu, pregledali su i uposlenike KCUS-a jer oni koji rade u zdravstvu obično zanemaruju svoje zdravlje.

– Željeli smo kampanju ove godine fokusirati na nas jer i mi smo građani. I kod uposlenika KCUS-a imali smo specifičnih dijagnoza – naglasila je.

Helppikangas ističe značaj prvenstveno primarne prevencije. Kaže da se i nakon devet godina realizacije kampanje, još mora raditi na tome ‘jer stanovništvo nije naučeno da brine, prvenstveno o sebi’.

– Svi se mi izlažemo ultravioletnom zračenju, ne samo ljeti. Svijetle smo puti, ne koristimo zaštitne faktore od sunca niti zaštitnu odjeću, imamo dosta mladeža. Svako bi trebao, barem jednom u mjesecu pogledati svoje tijelo i pregledati mladeže. Barem jednom doći na pregled kod dermatologa, da bi se ustanovilo da li postoji potreba odstranjivanja ili eventualno praćenja mladeža da ne bi došlo do melanoma – kazala je.

Melanom je jedan od najagresivnijih karcinoma, ako nije dijagnosticiran na vrijeme metastaze se šire po tijelu.