Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ukrajinski list

European Pravda: Dodik se sa “Svesrpskog sabora” vratio razočaran

Milorad Dodik
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Milord Dodik

“Čini se da su svi učesnici bili zadovoljni jer je ‘srpski svet’ skoro formalizovan, odnosno počeo je. Ali ne i Milorad Dodik”, piše European pravda

Ukrajinski list European Pravda pisao je o “planu za otcjepljenje” koji je najavio predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik i o njegovom učešću na “Svesrpskom saboru”. Prema pisanju ovog lista, Dodik se sa tog događaja vratio “razočaran” jer “nije naišao na podršku svom separatizmu”.

Portal European Pravda u tekstu naslova “Hoće li “Putinov prijatelj” Dodik riskirati da uništi Bosnu i Hercegovinu?” navodi da je prošlog mjeseca Dodik najavio plan za otcjepljenje od Bosne i Hercegovine, te obećao da će u roku od mjesec dana predstaviti pravu “mapu puta” za to, prenosi N1.

Navodi se da je Dodik prisustvovao ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, te se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Ruskom predsjedniku je vjerovatno bilo drago čuti izjavu o želji predsjednika RS-a da se pridruži BRICS-u”, navodi ovaj portal.

Dodik je također izjavio da će 21. vijek biti “vijek srpskog ujedinjenja”, što implicira da RS neće samo izaći iz Bosne i Hercegovine nego će se i pridružiti Srbiji.

Kako navodi European Pravda, na “Svesrpskom saboru” u Beogradu okupilo se oko 7.000 Srba iz regije. Ova skupština, koju su predvodili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Dodik, uz učešće vlada, sveštenstva, naučnika i kulturnih djelatnika, imala je navodno za cilj da pronađe odgovor kako “zaštititi” Srbe, njihov jezik i kulturu i osigurati njihovu preživljavanje.

“Nije, međutim, razjašnjeno od koga tačno Srbima treba zaštita. Organizatori skupštine su to povezali sa raspravama na Generalnoj skupštini UN-a”, navodi ovaj portal.

Ističe se da su više od mjesec dana “branitelji” Srba, pripremajući se za skupštinu, širili lažne tvrdnje da Rezolucija Generalne skupštine “žigoše” Srbe kao “genocidan” narod, mada u Rezoluciji nema nagovještaja toga, te da će izglasavanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici “uništiti” RS.

Ova “proslava velikosrpskog nacionalizma”, kako to naziva ovaj portal, završena je usvajanjem Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničke budućnosti srpskog naroda sa 49 ciljeva.

“Dokument se pokazao čudnim, kontradiktornim i, što je najvažnije, opasnim. Čini se da su svi učesnici bili zadovoljni jer je ‘srpski svet’ skoro formalizovan, odnosno počeo je. Ali ne i Milorad Dodik”, piše European Pravda.

Ističe se da “ni u Deklaraciji ni u govorima nije bilo mjesta ne samo za pozive na otcjepljenje RS-a od Bosne i Hercegovine i priključenje Srbiji nego i za bilo kakvu podršku tome”.

Ipak, navodi se da je deklaracija “opasna” po svojim namjerama da približi Srbiju i RS, ali da su to za sada samo namjere. Deklaraciju je osudila međunarodna zajednica, koja je upozorila da neće dozvoliti eklatantno nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine.

“Dodik je još jednom podsjećen da su entiteti dio Bosne i Hercegovine (inače, to je fiksirano i u Deklaraciji) i da nemaju pravo jednostrano mijenjati ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine ili širiti svoje nadležnosti”, navodi ovaj portal.

“Zato je Dodik razočaran. Nije naišao na podršku svom separatizmu, a podrška u Republici Srpskoj je sve slabija. Najvjerovatnije će u roku od sedmice ili dvije zaista predstaviti plan za mirno odvajanje od Bosne i Hercegovine, ali dugoročno osmišljen kako bi se izbjegle optužbe za kršenje obećanja. Međutim, u praksi će se najvjerovatnije fokusirati na pokušaj proširenja ovlasti entiteta, nastojeći da dobije prilično široku autonomiju”, navodi se na kraju.