Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ravnopravnost

Tajland postaje prva zemlja jugoistočne Azije koja će legalizirati istospolni brak

Zakonodavci i aktivisti su viđeni kako slave u tajlandskom parlamentu, mašući duginim zastavama i smiješeći se, dok su neki podizali pesnice u znak solidarnosti s LGBT zajednicom

Senat Tajlanda je u utorak usvojio konačnu verziju zakona o bračnoj ravnopravnosti, otvarajući put da postane prva zemlja u jugoistočnoj Aziji koja će priznati instituciju braka između istospolnih parova, navodi Reuters.

Zakon je rezultat više od dvije decenije truda aktivista, a podržala ga je ogromna većina zakonodavaca u gornjem domu parlamenta.

Zakon također treba proći kraljevsko odobrenje, a stupiće na snagu 120 dana nakon objavljivanja u kraljevskom glasniku, što znači da bi prva istospolna vjenčanja mogla biti održana kasnije ove godine.

-Danas slavimo još jedan značajan korak u procesu usvajanja našeg Zakona o jednakopravnosti braka – rekao je tajlandski premijer Srettha Thavisin u objavi na X platformi. “Nastavićemo našu borbu za socijalna prava za sve ljude bez obzira na njihov status.”

Zagovornici LGBT prava nazvali su ovaj potez “monumentalnim korakom naprijed,” jer će Tajland postati prva nacija u jugoistočnoj Aziji koja donosi zakon o bračnoj ravnopravnosti i treća u Aziji, nakon Nepala i Tajvana.

-Veoma smo ponosni što stvaramo historiju – rekla je Plaifah Kyoka Shodladd, članica parlamentarne komisije za istospolne brakove.

Zakonodavci i aktivisti su viđeni kako slave u tajlandskom parlamentu, mašući duginim zastavama i smiješeći se, dok su neki podizali pesnice u znak solidarnosti s LGBT zajednicom.

Tajland, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Aziji, već je poznat po svojoj vibrantnoj LGBT kulturi i toleranciji.

Na početku juna, hiljade posjetitelja i aktivista prodefilirali su ulicama Bangkoka i pridružio im se premijer Srettha, koji je nosio majicu s duginim bojama u čast Mjeseca ponosa.

-Ovo bi potvrdilo liderstvo Tajlanda u regiji u promoviranju ljudskih prava i rodne ravnopravnosti – navodi se u saopćenju Komisije civilnog društva za bračnu ravnopravnost, aktivista i LGBTQI parova.