Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zbog secesionizma

Europski parlament u utorak raspravlja o tenzijama u BiH i predloženim sankcijama Dodiku

milorad-dodik (2)

Europarlamentarci su u februaru pozvali da EU uvede ciljane sankcije Dodiku i njegovim saradnicima zbog korupcije, destabilizacije države i narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH

U utorak 8. marta, delegati u Europskom parlamentu raspravljat će o situaciji u Bosni i Hercegovini, gdje su u porastu secesionistička retorika i potezi koji prijete stabilnosti ove zemlje, stoji u saopštenju ove institucije.

Tenzije su sve veće na bh. političkoj sceni, a nacionalizam i separatizam su konstantna prijetnja miru, stabilnosti i integritetu zemlje, te funkcionisanju državnih institucija, navode iz Europskog parlamenta.

U januaru ove godine, Sjedinjene Američke države uvele su sankcije lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku zbog korupcije i prijetnji stabilnosti Bosne i Hercegovine.

U izvještaju o implementaciji Zajedničke vanjske i sigurnosne politike, usvojenom 17. februara ove godine, europarlamentarci su pozvali da EU uvede ciljane sankcije Dodiku i njegovim saradnicima zbog korupcije, destabilizacije države i narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Do sada, EU nije uvela te sankcije.

Raspravu ćete moći pratiti na sljedećem linku.