Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak u sarajevu

Ambasada Ukrajine u BiH zahvalila na pomoći Vlade USK i Grada Cazina

SASTANAK DELEGACIJA

Otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH Serhii Miniailo kazao je da je BiH uz Ukrajinu stalno, te da to osjeća još od početka ponovne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu

U Ambasadi Ukrajine u BiH u Sarajevu, danas je održan sastanak otpravnika poslova ove ambasade Serhiia Miniailoa s delegacijom Unsko-sanskog kantona, koju su predvodili premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, gradonačelnik Cazina i predsjednik NES BiH Nermin Ogrešević, te zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Cazin Adis Misaljević. Teme razgovora na ovom sastanku bile su razmatranje najboljih i najefikasnijih načina na koji Vlada USK-a, te Grad Cazin mogu pomoći Ukrajini i njenim građanima koji su izloženi agresiji Rusije.

S.DEGIRMENDŽIĆ

Otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH Serhii Miniailo, zahvalio se na ovoj posjeti i ponuđenoj pomoći, te je kazao da su nadležni u njegovoj zemlji odredili prioritete za nabavku onih sredstava koja su im u ovom trenutku najpotrebnija, počev od sredstava za odbranu, pa do onih neophodnih u zdravstvu i za potrebe civilnog stanovništva.

Shodno spisku tih potreba i u Vladi USK i Gradu Cazinu, ali i svi drugi zainteresirani moći će odlučiti na koji od transakcijskih računa, a koji su dostupni i na zvaničnoj Facebook stranici Ambasade Ukrajine u BiH žele uplatiti svoj prilog.

KONKRETNE PONUDE POMOĆI

Otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH Serhii Miniailo kazao je da je BiH uz Ukrajinu stalno, te da to osjeća još od početka ponovne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

– Dobijamo ne samo signale i poruke, već konkretne ponude pomoći od velikog broja ljudi, predstavnika svih nivoa vlasti i firmi. Također mi smo uputili naš zahtjev za pomoć preko Ministarstva vanjskih poslova. Mi smo vrlo zahvalni na posjeti predstavnika Vlade USK. Svi mogu da vide preko TV-a kako izgleda “oslobađanje” Ukrajine od strane Rusa, kako se uništava civilna infrastruktura i sva infrastruktura koja je važna za stanovništvo. Također, ubijaju se civili, Rusi gađaju humanitarne konvoje, u potpunosti uništavaju gradove. Znamo kakve su bile patnje naroda u BiH, za nas je veoma važno da BiH kao država, koja je imala svoje ratno iskustvo, da nas je podržala i to je dodatno svjedočanstvo koliko ljudi cijene mir. Kad vidimo da je cijeli svijet uz nas pobijedićemo, borit ćemo se do pobjede i naša želja za slobodom će sigurno biti jača od svih napada – kazao je Miniailo.

Ogrešević je domaćinima u Ambasadi Ukrajine u BiH jasno poručio da naša zemlja čvrsto stoji na stajalištu podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i da smo to pokazali podrškom Rezoluciji o osudi agresije Rusije na Ukrajinu, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. S obzirom na blokade i stav političara u entitetu RS, zbog čega vjerovatno još uvijek nema reakcije Vijeća ministara BiH na zahtjev Ukrajine za pružanje pomoći toj zemlji, Ogrešević je kazao da se upravo zbog toga niži nivoi vlasti i lokalne zajednice trebaju organizirati i što prije realizirati akcije pomoći ukrajinskoj državi i narodu.

– Shodno našim mogućnostima želimo da se stavimo na raspolaganje, da pozovemo građane naše regije, ali i čitave BiH da se uključe. Ovim činom želimo da podržimo suverenitet, nazavisnost i integritet Ukrajine. Naše iskustvo, agresija koju smo mi doživjeli zasigurno nas čini još senzibilnijim za patnje kroz koje prolazi ukrajinski narod. Ovim činom želimo pokazati čiju stranu zauzimamo u ovoj agresiji. Možda nismo dovoljno snažni, veliki da možemo imati presudan utjecaj, ali možemo u ovom trenutku naše historije reći svoj stav i zauzeti jasnu poziciju. Želimo podstaknuti i pozvati i druge na solidarnost, vidim da će se uključiti Savez općina i gradova FBiH, mi smo članica tog saveza, naš premijer je uzeo učešće, vidimo na tome počinju raditi i drugi kantoni, znači da ćemo pokrenuti sve strukture. U konačnici nadam se da će i Vijeće ministara BiH brzo donijeti odluku o slanju pomoći u Ukrajinu – kazao je Ogrešević.

JASNO POKAZATI DA SMO UZ UKRAJINU

Premijer USK Mustafa Ružnić rekao je da se prije 30 godina desilo čudo bosanskog otpora, te da to danas pokazuje narod Ukrajine.

– Slava Ukrajini, stojimo uz suverenitet ukrajinskog naroda. Svjesni smo da će pomoć ići preko Vijeća ministara BiH, ali zbog situacije u BiH ne možemo dozvoliti da to bude na čekanju. Mi kao institucije ove države, od grada, kantona želimo jasno pokazati da smo uz Ukrajinu i ukrajinski narod i ono što smo mi u mogućnosti, ono što su naši kapaciteti, mi ćemo staviti na raspolaganje. Dogovorili smo se da ćemo realizirati set mjera koji je u ovom trenutku moguć, jer Ambasada Ukrajine u BiH ima spremne spiskove o najurgentnijim potrebama. Mi ćemo vjerovatno putem našeg kantonalnog Crvenog križa i putem Međunarodnog crvenog križa usmjeriti finansijsku podršku prema građanima Ukrajine – kazao je Ružnić.

Koliko Ukrajini u ovom trenutku znači svaki vid pomoći i podrške govori i činjenica da je otpravnik poslova u Ambasadi Ukrajine u BiH Serhii Miniailo današnjim gostima skoro sat veoma emotivno govorio o svojoj zemlji i o njenim narodima.

Kazao je da u Ukrajini živi više od 100 pripadnika raznih naroda i da nikada nisu imali probleme na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Podsjetio je da u Ukrajini živi između sedam i deset miliona Ukrajinaca koji su porijeklom iz Rusije, te je kazao da ima i oko dva miliona muslimana, uglavnom Tatara, koji su nakon ruske okupacije Krima 2014. godine utočište od ruskog progona i torture našli u Ukrajini.

Minialo je na današnjem sastanku kazao i da je s nadležnima u BiH razgovarao o potencijalnom prihvatu izbjeglica iz Ukrajine, te je ocijenio da on ne očekuje da bi u BiH mogao stići veći broj njegovih sunarodnjaka, jer većina njih spas traži u njima susjednim zemljama, ali se zahvalio BiH i na ovoj vrsti podrške.