Američki državni sekretar

Blinken: Ako ruska agresija prođe nekažnjeno, otvara se Pandorina kutija

Blinken je pohvalio Europsku uniju za brzo djelovanje jer je u rekordnom roku uvela dosad najoštrije sankcije protiv Rusije

Američki državni sekretar Antony Blinken danas je rekao da ako kršenje načela međunarodnog prava prođe nekažnjeno, otvorit će se Pandorina kutija i to će se ponavljati u svim dijelovima svijeta.

“Ruski napad na Ukrajinu jest napad na načela koja smo uspostavili nakon Drugog svjetskog rata. Ako dopustimo da se to krši bez kazne, onda otvaramo Pandorinu kutiju da se to stalno ponavlja u svim dijelovima svijeta”, rekao je Blinken nakon razgovora s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Predsjednica Komisije rekla je da je Europska unija spremna usvojiti nove oštre sankcije ako ruski predsjednik Vladimir Putin ne zaustavi rat koji je pokrenuo.

“Mi smo odlučni i ujedinjeni. Europska unija i Sjedinjene Države ostat će uz Ukrajinu i njen hrabri narod”, rekla je Von der Leyen, dodajući da je Putin sve više izoliran, ali da nažalost njegova vojska nastavlja s napadima na civile i razaranjima.

Također je rekla da se čini sve kako bi se uspostavili humanitarni koridori u Ukrajini.

Blinken je pohvalio Europsku uniju za brzo djelovanje jer je u rekordnom roku uvela dosad najoštrije sankcije protiv Rusije. “To se činilo nemoguće prije samo sedmicu”, rekao je Blinken.