Eurostat: Građani BiH ubjedljivo su najsiromašniji u Evropi

BiH

siromastvo

Građani BiH ubjedljivo su najsiromašniji u Evropi, pokazuju najnoviji podaci evropske agencije za statistiku Eurostata, koji se baziraju na stvarnoj individualnoj potrošnji u domaćinstvima.

[pull_quote_right]Minimalac iznosi 370 maraka, a prima ga trećina zaposlenih u zemlji[/pull_quote_right]

Prema tim podacima, domaćinstva u BiH potroše tek oko 28 odsto od prosjeka domaćinstava u zemljama članicama Evropske unije, pa je zbog toga naša zemlja zauzela posljednje, 37. mjesto na toj listi. Ispred BiH poredale su se Albanija, Makedonija, Srbija, kao i Crna Gora koja je 33., a u kojoj domaćinstva troše oko 49 odsto u odnosu na prosjek članica Unije.

Čak i domaćinstva u najsiromašnijoj članici EU po ovom pitanju, Bugarskoj, troše za 12 odsto više od građana BiH, dok se, primjera radi, u Luksemburgu troši 100 odsto više nego u BiH.

Slaba kupovna moć građana BiH, tvrde ekonomski analitičari, posljedica je ogromne nezaposlenosti u zemlji – trenutno je bez posla pola miliona ljudi! Prosječna plaća u BiH kreće se oko 850 maraka, dok sindikalana potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu košta duplo više – 1.600 KM.

Minimalac iznosi 370 maraka, a prima ga trećina zaposlenih u zemlji. Procjenjuje se da oko 600.000 ljudi u BiH živi ispod granice siromaštva, odnosno da imaju manja primanja od 240 maraka. Mnogi dnevno imaju da potroše svega tri konvertibilne marke.