Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evo šta stoji u mjerama zabrane izrečenim Dudakoviću i ostalima

BiH

advokati_dudakovic_1
Advokat Crnalić zastupa generala Dudakovića

Sud BiH zabranio je danas nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije BiH Atifu Dudakoviću i ostalim osumnjičenim za ratni zločin nad srpskim civilima i vojnicima, da kontaktiraju sa oficirima i vojnicima koji su bili uključeni u vojnu operaciju “Sana 95” na područjima opština Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most, prenosi “Avaz”.

Mjere zabrane, koje je im danas odredio Sud BiH, predviđaju da se osumnjičenima zabranjuje i kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi sa ovim postupkom.

Osumnjičenima se nalaže da strogo postupaju u skladu sa naredbama i pozivima Suda BiH, kojima se mijenjaju uslovi ili ukidaju ove obaveze ili kojim se zahtijeva njihovo prisustvo u Sudu, kao i da budu dostupni Tužilaštvu i Sudu BiH.

Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba, a opravdanost ovih mjera će biti kontrolisano svaka dva mjeseca.

Osumnjičeni su upozoreni da im može biti određen pritvor ukoliko ne budu postupali u skladu sa izrečenim mjerama ovog rješenja.

O izvršenju izrečenih mjera staraće se pripadnici nadležnih policijskih stanica u zavisnosti od mjesta boravišta osumnjičenih, i to policijske stanice Centar Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Bihać, Cazin, Velika Kladuša i Ključ.

Sud BiH odbio je danas prijedlog Tužilaštva da odredi jednomjesečni pritvor Dudakoviću i za još 12 pripadnika Petog korpusa, koji su prije dva dana uhapšeni zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad srpskim civilima i vojnicima.