Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ylva Johansson

Evropska komisija zabrinuta zbog izvještaja o stanju na granici Hrvatske i BiH

Migranti

Pozivajući se na izvještaj DRC, britanski dnevni list Guardian je objavio tekst o ponovnim brutalnim napadima na migrante

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson ocijenila je kao “ozbiljne” izvještaje o zlostavljanju migranata na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine (BiH) i najavila razgovor sa vlastima u Zagrebu, piše Radio Slobodna Evropa.

“Dobila sam izvještaj Danskog Vijeća za izbjeglice (DRC) predstavljen kao dokaz odbijanja i nehumanog i ponižavajućeg postupanja prema ljudima na hrvatskoj granici sa Bosnom i Hercegovinom. Ove izvještaje shvatam vrlo ozbiljno. Planiram temeljnu raspravu s hrvatskim vlastima o ovim i drugim izvještajima o kršenju temeljnih prava”, objavila je komesarka Johanson na Twitteru.

Pozivajući se na izvještaj DRC, britanski dnevni list Guardian je objavio tekst o ponovnim brutalnim napadima na migrante. Prema izvještaju ove organizacije, koji se bazirana na svjedočenjima migranata koji su bili meta navodnih napada u periodu između 12. i 16. oktobra, počinitelji su pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

Inače, brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava i međunarodne organizacije već dugo dokumentuju obrazac zlostavljanja migranata koji pokušavaju da pređu u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, a koje su počinili predstavnici zakona u Hrvatskoj.