Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska nagrada za književnost 2016.: Iz BiH konkurišu djela tri pisca

BiH

pisci

U uži izbor za Evropsku nagradu za književnost 2016. iz Bosne i Hercegovine ušla su djela Damira Šabotića, Tanje Stupar Trifunović i Lejle Kalamujić, rečeno je na konferenciji za medije članova žirija koji su u posljednja tri mjeseca radili na izboru.

Nagrada Evropske unije za književnost (EUPL) otvorena je natjecateljima iz 37 zemalja koje sudjeluju u aktualnom programu EU-a za kulturu (28 država članica EU-a te Albanija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Island, Lithenštajn, Norveška, Srbija, Turska). Dobitnike svake godine predlažu nacionalni ocjenjivački žiriji u trećini zemalja sudionica tako da su u razdoblju od tri godine zastupljene sve zemlje.

Riječ je o jedinstvenoj književnoj nagradi koja pokriva više jezika i država.

Članica žirija Amira Sadiković kazala je da je u uži izbor kandidata iz BiH ušao Damir Šabotić sa knjigom “Nađi me”, zatim Tanja Stupar Trifunović “Satovi u majčinoj sobi” i Lejla Kalamujić sa knjigom “Zovite me Esteban”.

Ajdin Šahinpašić, predsjednik žirija za BiH, podsjetio je da je riječ o nagradi koja se dodjeljuje svake tri godine.

“Između 37 zemalja dodjeljuje se već četvrtu godinu i to je ono što je bitno. U žiriju je bilo ukupno petero”, pojasnio je Šahinpašić.

Nagrada je namijenjena novim autorima i autorima u stvaralačkom usponu. Šahinpašić je pojasnio da pravo učešća imaju mladi autori koji nisu etablirani u zemljama iz kojih dolaze. Autor ne smije imati prevedene i objavljene više od četiri knjige.

“U obzir dolaze romani i zbirke priča, poezija se ne uzima u obzir. Moraju biti državljani zemlje iz koje potiču. Ono što je bitno, da ta njegova djela ili djelo sa kojim se kandiduje ne smije biti prevedeno i objavljeno na više od četiri strana jezika”, kazao je Šahinpašić.

Knjiga koja dobija nagradu mora biti objavljena u posljednjih pet godina. Žiri je, prema Šahinpašićevim riječima, radio od novembra prošle godine do februara.

Bosanskohercegovački pisac Faruk Šehić bio je jedan od 12 laureata koji su dobili Nagradu za književnost Evropske unije 2013. godine.

Ovogodišnjim dobitnicima nagrade će biti uručene 31. maja na svečanosti u Bruxellesu, a imena dobitnika će biti objavljena 12. aprila na Sajmu knjiga u Londonu.