Mostarski SABNOR ogorčen uslovima pod kojim je obilježen Dan oslobođenja

BiH

Obilježena 71. godišnjica oslobođenja Mostara

Zbog sve češćih napada na tekovine antifašizma, a posebice na Partizansko groblje, SABNOR Mostar je danas sa konferencije za novinare upozorio javnost na prisustvo fašizma koji je, kako su rekli, očitovan protekle nedjelje, 14. februara, na dan obilježavanja oslobođenja Mostara, brutalnim razbijanjem ploča na Partizanskom groblju i zatiranjem staza sa đubrivom, javlja Anadolu Agency(AA).

„Antifašisti koji su došli iz različitih krajeva bivše Jugoslavije obilježiti dan oslobođenja Mostara i odati počast žrtvama fašizma doživjeli su sablazan nad činjenicom kako se u Mostaru odnosi prema ljudima koji su živote dali za slobodu ovih prostora“, kazano je na konferenciji za novinare SABNOR-a.

„Mostar nije slobodan“, kazao je predsjednik SABNOR-a Mostar, Ibrahim Husković ogorčen činjenicom da ni Dan oslobođenja Mostara ne može biti obilježen bez policijske zaštite.

On je upozorio kako je policija, osim što je štitila ljude koji su došli dostojanstveno obilježiti Dan oslobođenja Mostara od fašizma, morala blokirati i ugostiteljske objekte iz kojih je, navodno, bilo prijetnji njihovoj sigurnosti. Od organa vlasti iz SABNOR-a su zatražili da se objave imena onih koji su, i ako su, bili privedeni zbog narušavanja sigurnosti.

„Nepojmljivo je to da nismo mogli hodati gradom, da nam je policija mogla jamčiti sigurnost samo u krugu Partizanskog groblja, koje je i ove godine oskrnavljeno“, kazao je nekadašnji gradonačelnik Mostara i predsjednik Odbora za obnovu Partizanskog groblja Radmilo Braca Andrić.

On je pozvao Mostarce da kažu “ne, neofašizmu”, podsjetivši da se ove godine navršava 75. godišnjica otkako je izvršena fašistička okupacija tadašnje Kraljevine Jugoslavije kad je narod BiH prvi ustao u borbi protiv fašizma. Zatražio je ov nadležnih da omoguće slobodu obilježavanja pomenutog jubileja.

„Želimo da ovo dostojanstveno obilježimo“, kazao je Andrić.

Partizansko groblje, kako je podsjetio, treći put je oskrnavljeno u posljednjih nekoliko godina. Podsjetio je da su 2001. godine posječena dva najveća čempresa i zapaljena, tako da se nije moglo ući u krug partizanskog spomen-obilježja, što se na sličan način ponovilo i prošle godine. Osvrnuo se na niz problema u vezi s ovim spomenikom kojim se nekada dičila čitava Jugoslavija.