Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska unija i SAD upozoravaju: Dodik ruši Dayton

dodik

Predsjednik Republike Srpske ulazi u novi sukob s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH. Njegove uporne aktivnosti na pripremi referenduma o statusu pravosudnih institucija na državnoj razini izazvale su reakciju i visokog predstavnika Valentina Inzka.

Iako se dugo njima nije koristio, austrijski diplomat još uvijek ima velike ovlasti u BiH. Stoga je i njegova izjava nakon susreta s austrijskom ministricom unutarnjih poslova da je organiziranje referenduma u RS-u direktno kršenje Daytonskog sporazuma izazvala veliko zanimanje u javnosti. Naime, upravo je kršenje Daytona glavni argument za eventualnu reakciju visokog predstavnika.

Slična upozorenja Dodiku dolaze i od EU i SAD-a, ali usprkos tome on najavljuje da će referenduma biti. Možda već do kraja godine. Iako ima i onih koji tvrde da je u pitanju još jedan Dodikov blef, postoje upozorenja da bi organiziranje referenduma o pravosuđu na teritoriju samo jednog bh. entiteta mogao biti uvod u slično izjašnjavanje građana o samostalnosti RS-a, što bi sigurno destabiliziralo cijelu regiju, piše Večernji list.

Upravo zato može se očekivati da međunarodna zajednica zaustavi Dodika još prije održavanja referenduma o pravosuđu. Bilo kakvo podrivanje mirovnog sporazuma, i to u trenutku kada se priprema obilježavanje 20. obljetnice njegova potpisivanja i zaustavljanja rata u BiH, neće biti tolerirano.

Teško da će za takve avanture Dodik naći potporu i kod vlasti u Beogradu, jer premijer Aleksandar Vučić uspješno balansira između saradnje s državom BiH i entitetom RS, s kojim Srbija ima posebne veze. Da neće bezrezervno podržavati Dodika u svim njegovim avanturama Vučić je pokazao i današnjim dolaskom u Sarajevo na prvu zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije.

Ideja o održavanju zajedničkih sjednica dviju državnih vlada stara je nekoliko godina, a očito nije slučajnost da ju je u praksu proveo upravo Vučić. Najavljen je niz zajedničkih projekata dviju država, a nešto od toga bit će konkretizirano već iduće sedmice kada Vučić dolazi u Srebrenicu na investicijsku konferenciju.

I ovaj događaj ima veliko značenje za popravljanje odnosa između Sarajeva i Beograda nakon fizičkog napada na Vučića koji se dogodio upravo u Srebrenici na obilježavanju 20. obljetnice genocida.

Milorad Dodik je javno pozdravio saradnju koju Vučić ostvaruje s državnim institucijama BiH, upozorivši ipak kako ona mora biti u okviru nadležnosti državnih institucija u Sarajevu.