BiH

rse

Diplomatski izvori: Evropska unija stavila BiH na listu sigurnih zemalja

30/06/2021
Foto: PIXSELL (Ilustracija)

Ambasadori država članica EU odobrili su listu, a ova odluka stupa na snagu do kraja tekuće sedmice, što znači da građani ovih zemalja, uključujući i one koji nisu vakcinisani, mogu da putuju u EU članice

Predsedavajući Evropske unije (EU) Portugal sastavio je novu listu potencijalnih bezbednih zemalja za COVID-19, među koje su uvrštene Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo, javlja RSE pozivajući se na diplomatske izvore.

Nezvanično, ambasadori država članica EU odobrili su listu, a ova odluka bi trebala stupiti na snagu do kraja tekuće sedmice, što znači da bi građani ovih zemalja, uključujući i one koji nisu vakcinisani, mogli da putuju u EU.

Prema istom izvoru, stalni predstavnici država članica Evropske unije na sastanku u srijedu, 30. juna, razmatrali su najnoviji prijedlog liste, gde se osim zapadnobalkanskih država nalaze i Kanada, Moldavija, Armenija, Azerbejdžan, Jordan, Saudijska Arabija, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Evropska unija ažurira liste na svake dvije sedmice u skladu s epidemiološkom situacijom u svakoj državi pojedinačno.

Na prethodnom sastanku koji je održan 18. juna, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija su dodate na listi bezbjednih država.

EU je u maju usvojila takozvanu “hitnu kočnicu” po kojoj može hitno da se ponovo aktivira zabrana putovanja za određene države ako dođe do rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije.

Inače, da bi se dobio status bezbjedne države, u zemlji se mora zabilježiti maksimum 75 pozitivnih slučajeva zaraženih korona virusom na 100 hiljada stanovnika u posljednjih 14 dana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.