Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oliver Varhelyi

Evropski komesar za proširenje u dvodnevnoj posjeti BiH, održat će niz sastanaka

U Sarajevo stigao prvi kontigent od deset tisuća doza cjepiva iz EU
04.05.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije povodom primopredaje cjepiva iz Europske unije, predsjedavajuceg Vijeca ministara BiH Zorana Tegeltije, europskog povjerenika za susjedstvo i prosirenje Olivera Varhelyia i ministra za europske i medjunarodne poslove Republike Austrije Alexandera Schallenberga. Oliver Varhelyi. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Varhelyi ostaje u BiH dva dana, a održat će sastanak i sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom

Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Oliver Várhelyi, koji će boraviti u posjeti Bosni i Hercegovini susrest će se danas s brojnim bh. dužnosnicima.

Planiran je sastanak u zgradi Predsjedništva BiH s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Predviđeno je i da se Várhelyi sastane i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, a tom susretu trebali bi prisustvovati i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

Prema protokolu posjete predviđeno da Várhelyi posjeti Banju Luku gdje bi se trebao sastati s predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, a tom susretu bi trebao prisustvovati i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Posjeta evrpskog komesara dolazi u složenom trenutku za BiH kada predstavnici Republike Srpske blokiraju rad državnih institucija još od jula kada su na snagu stupile izmjene Krivičnog zakona kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca čime je blokiran i napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji.