BiH

Plenarna sjednica

Evropski parlament danas glasa o izvještaju o BiH: Male šanse za amandmane iz Hrvatske

24/06/2021

HDZ-ova Željana Zovko usporedila pokušaje ukidanja konstitutivnih naroda s politikom Slobodana Miloševića?!

Evropski parlament danas će glasati o Izvještaju o napretku BiH za period 2019-2020, nakon što je jučer o ovome obavljena rasprava. Također glasat će se i o famoznim amandmani hrvatskih parlamentaraca koji nastoje da se u izvještaju spominju konstitutivni narodi.

Piše: A. DUČIĆ

Hrvatski europarlamentarci Željana Zovko, Ruža Tomašić, Tonino Picula i Sunčana Glavak jučer su na naime plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta oštro kritizirali prijedlog teksta izvještaja Evropskog parlamenta jer se u njemu, kako su rekli, niti jednom ne spominju prava konstitutivnih naroda. Zovko je u raspravi čak ustvrdila kako je izvještaj pokušaj brisanja konstitutivnosti naroda.

-Neki u ovome parlamentu pokušavaju izbrisati konstitutivne narode iz realnosti Bosne i Hercegovine. Upozoravam Vas, to je jednom rezultiralo velikom tragedijom”, poručila je HDZ-ova Željana Zovko, usporedivši pokušaje ukidanja konstitutivnih naroda s politikom Slobodana Miloševića?!

Ipak malo je izvjesno da će neki od amandmana o konstitutivnim narodima proći prilikom glasanja na plenarnoj sjednici EP-a, nakon što nisu prošli na nadležnom odboru. Jedan od njih tako glasi:
“očekuje da se konačno riješi pitanje demokratskog predstavljanja svih građana i konstitutivnih naroda”.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi rekao je da bi BiH trebala maksimalno iskoristiti predstojeće mjesece da pokaže da integraciju u EU shvata ozbiljno. To, kaže, uključuje pokretanje debate o ustavnoj reformi i posebno izbornim reformama i usvajanje pravosudnih reformi.

-Kao i ostale zemlje kandidati za članstvo u EU, Bosna i Hercegovina mora izmijeniti svoj Ustav kako bi bila u skladu sa zahtjevima članstva u EU. To znači potpuno poštivanje presuda Evropskog suda za ljudska prava i osiguravanje jednake zastupljenosti u zemlji za sve. To takođe znači osiguravanje funkcionalnosti državnih institucija, tako da one mogu efikasno učestvovati u donošenju odluka u EU i provoditi pravne stečevine EU. Ovo je ambiciozan zadatak koji se ne može odlagati dalje. Reforma je teška i osjetljiva i trebat će joj konstruktivan angažman svih političkih vođa kako bi uspjela. S tim u vezi, treba prepoznati kao prvi korak u pravom smjeru, što je Međuresorska radna grupa započela raspravu o izborno-ustavnim reformama ove godine u maju. Radna grupa pruža forum za inkluzivne i transparentne rasprave – rekao je Varhelyi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.