Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oliver Varhelyi i Paulo Rangel

Evropski parlament o Srebrenici: Bilo kakav revizionizam ili poricanje su neprihvatljivi

ep

Kazao je kako srebrenički genocid ostaje otvorena rana u srcu Evrope koja ih još uvijek proganja

Na današnjoj plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta održana je komemoracija povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Tim povodom parlamentu se obratio evropski komesar za proširenje Olivér Várhelyi.

– Danas se sjećamo jednog od najmračnijih dana u modernoj evropskoj historiji i jednog od najtragičnijih zločina koji su počinjeni u Evropi od Drugog svjetskog rata. U julu 1995. godine, snage bosanskih Srba su u “sigurnoj zoni” Srebrenice, s namjerom i sistematski ubile 8.372 muškarca i dječaka. Njihova su tijela bačena u masovne grobnice, okrenuta tlu, vezanih ruku – kazao je Várhelyi na početku obraćanja.

Evropski komesar je kazao da Evropa nije zaboravila šta se dogodilo u Srebrenici i da nije uspjela spriječiti i zaustaviti genocid.

– Evropa je iznevjerila Srebrenicu i zato se stidimo – kazao je Várhelyi tokom obraćanja, dok je na reveru imao cvijet Srebrenice.

Podsjetio je da je Srebrenca i dalje otvorena rana na srcu Evrope i da ih podsjeća na odgovornost koju imaju kako se ne bi dozvolilo da se tako nešto ponovi.

– Pravda mora biti zadovoljena, a svi odgovorni moraju se suočiti s posljedicama svojih postupaka. Nakon 25 godina, važnije je nego ikad okončati nekažnjavanje počinitelja ratnih zločina – potcrtao je on.

Kazao je da je ono što se dogodilo u Srebrenici priznato kao genocid od dva različita međunarodna suda – Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju 2004. i Međunarodnog suda pravde 2006. godine.

– Bilo koji pokušaji poricanja i revizionizma su neprihvatljivi. Politički lideri imaju veliku odgovornost u tom pogledu. Moraju odabrati istinu, pravdu i saradnju kako bi prevazišli tragične zaostavštine prošlosti i izgradili svjetliju i prosperitetniju budućnost za sljedeće generacije – rekao je Várhelyi.

Potcrtao je da je na Evropi da nauči lekcije iz Srebrenice. Vrijednosti koje su tako brutalno narušene prije 25 godina – poštivanje ljudskog života i poštivanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti – sada su u središtu angažmana s Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima.

Evropska komisija nastavlja podržavati te vrijednosti u svojim odnosima sa svim zemljama zapadnog Balkana. Provedba odluka i presuda međunarodnih sudova i promovisanje okruženja pogodnog za pomirenje radi prevazilaženja ratnog nasljeđa ključni su elementi za sve zemlje regije za napredak prema pristupanju EU, dodao je on.

– Zločin genocida u Srebrenici mora biti stalni podsjetnik da se ta djela nikada ne smiju ponoviti! Također nas treba podsjetiti da se genocid nije dogodio samo u Srebrenici i da nema razlike u genocidu. Genocid je genocid – zaključio je komesar za proširenje u zaključku svog obraćanja.

 

Rangel: Nikada više

Evropski stalni izvjestilac za BiH Paulo Rangel izrazio je “najdublju tugu i najstrašniji sram svim žrtvama genocida, njihovim porodicama, ali i svim građanima BiH” i poručio “Nikada više”.

“Nikada više, nikada više, nikada više! Želim ovu poruku očaja uputiti svim građanima BiH bez obzira na religiju, etničku pripadnost ili vjeru i prema svim građanama Evrope koji su u prošlosti doživjeli pakao genocida. Treba nam bolje za cijelo čovječanstvo. Srebrenica nije samo tragedija BiH. Govorimo o poricanju čovječnosti, kada god se dogodi masakr, genocid, masovno ubijanje nevinih ljudi, tada se poriče humanost, odbija ljudsko dostojanstvo i događa se Srebrenica u svim genocidima. Za sve genocide treba nam istina i poštovanje jer istina nije kompatibilna sa poricanjem, a pravde nema uz nekažnjivost”, rekao je Rangel.

Kazao je kako “postoje oni koji su direktno odgovorni za taj maskr, ali je podbačaj međunarodnog i evropskog društva neoprostiv.”

“Vi ste žrtve, svjedočili ste najtamnijoj strani ljudskih bića. Bez vas i vaše borbe za pravdu neće biti pomirenja. Vi ste i oni koji nose nadu nadu u mirnu i prosperitetnu budućnost u BiH za sve njene građane”, poručio je Rangel.