Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

devet zastupnika

Evropski parlamentarci: Srbija treba prestati veličati osuđene ratne zločince

evropski parlament

Odbrana murala (Ratka Mladića op.a.) još je jedan primjer onoga što Vlada Srbije i predsjednik Vučić misle o pomirenju, vladavini prava, demokraciji i regionalnoj suradnji. Još jednom su srpske vlasti i srpski najviši politički dužnosnici eklatantno demonstrirali da ne poštuju međunarodnu pravdu i njezine presude, piše u zajedničkom saopćenju devetoro zastupnika u Evropskom parlamentu

Grupa od devet zastupnika Evropskog parlamenta je zajedničkim saopćenjem osudila postupke Vlade Srbije i Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, navodeći da je neprihvatljivo da u zemlji kandidatu za članstvo u EU policija čuva mural osuđenog ratnog zločinca, javlja Anadolu Agency (AA).

Zajedničko saopćenje je na svojoj web-stranici objavila jedna od potpisnica zajedničke izjave njemačka zastupnica i izvestiteljica za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon.

U saopćenju, naslovljenom “Srbija treba prestati veličati osuđene ratne zločince”, navodi se da murali Ratka Mladića, generala bosanskih Srba osuđenog za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i genocid u Srebrenici pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i njemu slični nalaze se širom Srbije. Jedan od Mladićevih murala koji je prije nekoliko mjeseci naslikan u centru Beograda trebao je biti uklonjen, ali je to jučer spriječila srpska policija.

Naglašeno je kako je grupa aktivista za ljudska prava predvođena Inicijativom mladih za ljudska prava najavila uklanjanje 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, srbijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je okupljanje. Aktivisti su se ipak okupili kako bi demonstrirali protiv murala koji je štitila policija, što je dovelo do eskalacije i hapšenja dvoje hrabrih aktivista.

“Odbrana murala još je jedan primjer onoga što Vlada Srbije i predsjednik Vučić misle o pomirenju, vladavini prava, demokraciji i regionalnoj suradnji. Još jednom su srpske vlasti i srpski najviši politički dužnosnici eklatantno demonstrirali da ne poštuju međunarodnu pravdu i njezine presude, kao ni žrtve jugoslavenskih ratova. Potpuno je neprihvatljivo da zemlja kandidat za članstvo u EU rasporedi svoju policiju kako bi zaštitila mural osuđenog ratnog zločinca, koji je direktno odgovoran za zločine i masovna ubistva u i oko Srebrenice u julu 1995., čime je direktno pridonijela ponovnoj traumatizaciji žrtve”, istaknuto je u saopćenju, te dodano:

“Pozivamo srpske vlasti da prestanu negirati genocid u Srebrenici i veličati osuđene ratne zločince jer je to protivno svim europskim i univerzalnim vrijednostima temeljnih i ljudskih prava. Građani Srbije zaslužuju živjeti u zemlji čija vlada poštuje žrtve i ljudska prava, a ne u zemlji koja štiti murale ratnih zločinaca”.​​​​​​​

Saopćenje su potpisali: Klemen Grošelj (Obnovimo Evropu), Viola fon Kramon (Zeleni), Tineke Strik (Zeleni), Romeo Franc (Zeleni), Ditmar Kostar (Socijaldemokrate), Andreas Šider (Socijaldemokrate), Gvendolin Delbos-Korfild (Zeleni), Tonino Picula (Socijaldemokrate) i Irena Joveva (Obnovimo Evropu).