Žurnal

Fadil na meti radara: Zakon vrijedi samo za bijedu i sirotinju, sve ostalo su bajke

fadil novalic

Kao i svaki pošteni stanovnik ove države, Novalić je priznao grešku jer bi bilo glupo, s njegove strane, da se usprotivi autoritetu jednog radara

Jureći nedozvoljenom brzinom, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić naletio je na saobraćajnu patrolu, do zuba naoružanu radarima i drugom presretačkom opremom. Na licu mjesta građanin Fadil je bio kažnjen sa 400 konvertibilnih maraka i dva mjeseca “bez vozačke”, piše Žurnal.

Kao i svaki pošteni stanovnik ove države, Novalić je priznao grešku jer bi bilo glupo, s njegove strane, da se usprotivi autoritetu jednog radara. Naravno, premijeru Novaliću nje palo na pamet da iskoristi svoj položaj I pokuša zataškati slučaj. Ovo je država gdje zakon vrijedi za sve i to što je neko predsjednik Vlade ne znači kako mu je dozvoljeno da divlja okolo.

Možda je to tako u nekoj basni o, šta ja znam…  lisici i rodi, zmiji i miševima ili vuku i ovcama. U Bosni  se radnja drugačije odvija. Premijer Novalić je shvatio da mu je bolje biti građanin Fadil i platiti čet'rsto maraka nego ležati u zatvoru zbog zloupotrebe ovlasti i korupcije. Tačnije, kada bježite od zatvora najmanje pametno vam je da bježite od policije i skrećete pažnju na sebe. Plus, možete ispasti oličenje poštenja i nekorumpiranosti u zemlji gdje zakon ionako ne vrijedi ni pišljiva boba, provodi se samo nad bijedom & sirotinjom. Da se u Bosni provode zakoni kao u gorepomenutoj basni, premijer Novalić bi već ležao u zatvoru jer je pokušao prevariti državu i opljačkati je za najmanje osam i po miliona konvertibilnih maraka.

IMALICA DOKUMENTACIJE

Za one sa kraćim pamćenjem samo da podsjetimo kako je Žurnal prije više od sedam mjeseci objavio da neposrednom pogodbom Javno preduzeće BH Pošta kupuje zgradu u Vogošći za potrebe Glavnog poštanskog centra.

Zgrada čija je vrijednost procijenjena na 8,5 miliona maraka, trebala bi biti kupljena od firme koja je u vlasništvu porodice federalnog premijera Fadila Novalića. Kao predstavnik „vlasnika i suvlasnika objekta“, u dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, pominje se Ada Novalić, kćerka premijera Novalića čija je Vlada dala „prethodnu saglasnost“ za ovu „vanplansku investiciju“.

Očiti dokaze zloupotrebe ovlasti premijera Novalića i njegovih pokušaja da izvuče 8,5 miliona budžetskih sredstava, otac Fadil je pravdao do sada nezabilježenom konstatacijom  kako je njegova kćerka u svemu tome bila samo “imaoc dokumentacije“!

Taj podataka je očito bio dovoljan istražnim organima i pravosuđu u ovoj državi. Nikada nije pokrenuta bilo kakva istraga za zloupotrebu ovlasti premijera Novalića, niti za kriminal građanina Fadila. Vjerovatno nikada i neće jer ovo nije basna nego Bosna.

A, kada smo već  kod basni i maštanja, namaštajmo i taj nemili susret sa policijom…

BASNA I BOSNA

Otac Fadil i kćerka Ada furaju cestama razrovanim Federacije.

-Tata, vidi, pičimo 150 na sat…

-Polako sine, otiće nam ležajevi, a mogli bismo naletiti na po…, eto vidiš, jbga sad.

-Šta ima veze, ti si premijer, sredit ćeš ti to.

-Nisi normalna, one izdajice iz Žurnala će jedva dočekati.

-Uzeće mi vozačku.

-Neće, reći ću da sam ja vozio.

-A, šta ću ja?

-Reći ćemo da si ti bila samo imaoc volana.

Sve ostalo je mit, i korupcija.