Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trakavica se nastavlja

Fadil Novalić (ni)je dobio rješenje Suda BiH. Advokat tvrdi: “Čekamo poštara”

fadil novalic senad pecanin
Foto: Facebook/ Fadil Novalić

Od petka tragam za uputnim aktom. Ja sam dobio rješenje, ali nisam uputni akt, odnosno instrukciju kada se treba javiti u zatvor, tvrdi Jahić

Sud BiH odbio je 14. decembra žalbu Fadila Novaliću kojom je tražio odgodu izvršenja kazne u državnom zatvoru u Vojkovićima.

Stiglo 15. marta

Dan kasnije, rješenje je stiglo na adresu Novalićevih advokata, Senada Pećanina i Elmira Jahića. Sud je ranije, u rješenju kada su u pitanju osuđeni Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, koji su stigli u zatvor, naveo da je rok do kada se moraju javiti tri dana.

No, Novalić još nije stigao u Vojkoviće.

Njegov advokat Pećanin izjavio je 15. marta da je dobio rješenje o odbijanju žalbe.

-Dobili smo rješenje da se odbija žalba. Mi kao njegovi advokati smo dobili rješenje, a kada on dobije, počinje teći rok od tri dana da se javi na izvršenje kazne. To bi moglo biti u ponedjeljak ili utorak – kazao je Novalićev advokat.

I kako stvari stoje, Novalić izbjegava preuzeti rješenje Suda, u kojem sve jasno piše.

Ali, njegov advokat Elmir Jahić, tvrdi za “Avaz” drugačije.

Kako kaže, Novalić još nije dobio rješenje Suda jer se čeka poštar.

-Očekujem danas ili sutra. Ja sam danas razgovarao sa saradnikom sudije Brace Stupara. Onoga momenta kada Fadil zaprimi rješenje, a do danas nije, vidjet ćemo dalje. I mi čekamo poštara. Nije bio ni danas. Znači od petka čekamo rješenje – kaže Jahić.

Na pitanje Avaza da su advokati dobili rješenje 15. marta, a kako i zašto Novalić nije, Jahić odgovara:

-Od petka tragam za uputnim aktom. Ja sam dobio rješenje, ali nisam uputni akt, odnosno instrukciju kada se treba javiti u zatvor.

Pojasnili smo mu da je Sud jasno rekao da kada dostave rješenje, da je rok tri dana do kada se Novalić mora javiti u Vojkoviće, što je bio slučaj sa Hodžićem i Solakom, ali advokat i dalje ima svoju teoriju.

-Ja sam dobio informaciju da će dostaviti i rješenje Novaliću koje su dostavili advokatima. S tim da će Fadilu dostaviti instrukciju da li će to biti uputni ili propratni akt. Znači, kada se mora javiti u roku tri dana, ovo ili ono. Znači šta god da dobije, stav našeg tima da ćemo mi dati informaciju javnosti. On i dalje nije dobio rješenje, čim dobije mi ćemo javiti medijima – kaže Jahić.

Novalić je osuđen pravosnažno na četiri godine zatvora u aferi “Respiratori” za visoku korupciju. Najprije je trebao na izdržavanje kazne još 6.marta. No, sve je učinio da ne dođe do toga. Pisao je molbe, zatim žalbe, angažirao čak dva dodatna advokata.

Rješenje Suda

Uputio je i molbu Predsjedništvu za pomilovanje.

Ako nastavi da ignoriše rješenje Suda, prema informacijama “Avaza” po njega će doći Sudska policija i odvesti ga u Vojkoviće.

Sinoć se oglasio i na Faceboku i poslao poruku tužiocima Tužilaštva i uputio im prijetnju.

-Isti ovi tužioci, ima ih četiri, to je dio mafije kriminalne u pravosuđu. Oni su vidjeli priliku u respiratorima da naprave skandal. Ja sam također mogao, emotivno to, mnogo teže doživjeti. Međutim, ja sam to ovako sabrao: Ako oni mene emotivno oštete, ja neću moći ništa učiniti da se ti ljudi kazne ili udalje. Također, jedan ajet kaže da je dobro oprostiti, ali možete i vratiti. Ja sam se odlučio da vratim – rekao je Novalić.