Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AFERA RESPIRATORI

Fahrudin Solak svjedokinji: Imate li vi paranormalne moći?

Sarajevo: Na Sudu BiH nastavlja se ročište u predmetu “Respiratori”
20.10.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na Sudu BiH danas se nastavlja rociste u predmetu "Respiratori" gdje se na optuzenickoj klupi nalazi federalni premijeru Fadil Novalić i drugi, a koji se terete za nabavku 100 respiratora koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina". Fahrudin Solak Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Suspendirani direktor FUCZ-a u sudnici se danas ponašao kao u vrijeme da je “na vrhuncu svoje moći”, pa je visokim tonom i pokušavajući biti autoritativan ispitivao uposlenice Uprave kojima je bio nadređeni. Solaku se nije svidjelo svjedočenje uposlenica Uprave, koje su za razliku od mnogih dosadašnjih svjedoka, uglavnom ostale pri iskazami datim tokom istrage. Za razliku od raspoloženja pred početak ročišta kada je Solak suoptužene i advokate u sudnici častio bombonima, na kraju ročišta je bio nervozan

Pred Sudom BiH danas je nastavljen glavni pretres u predmetu “Fadil Novalić i drugi”. Riječ je o suđenju koje se vodi protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu prošle godine za 10,5 miliona KM. Tužilaštvo BiH je izvelo tri svjedokinje i to Harisu Pepeljak, Melihu Glavinić i Selmu Hadžić. Sve tri su uposlenice Federalne uprave Civilne zaštite.

PIŠE: Semira Degirmendžić

Ove svjedokinje, za razliku od nekih koji su se pojavljivali proteklih 10 mjeseci otkako je počelo suđenje u ovom predmetu mijenjali iskaze, uglavnom su ostale pri svojim tvrdnjama datim tokom istrage o nabavci 100 respiratora ACM812 A.

UPUTE O UPLATI DALA SANITA ALAGIĆ

Svjedokinja Meliha Glavinić, viša referentica u Sektoru za finansije FUCZ-a kojoj je u opisu poslova i unos u knjigu ulaznih faktura (KUF), na pitanje tužitelja Tužilaštva BiH Mirze Hukeljića pojasnila je danas na koji način je unijela podatke o nabavci 100 respiratora u Knjigu ulaznih faktura (KUF).

Iz svjedočenja Glavinić moglo se saznati da je 3. aprila prošle godine Sanita Alagić, pomoćnica Fahrudina Solaka za finansije, došla u kancelariju u kojoj radi i današnja svjedokinja.

Glavinić je kazala kako ona u tom trenutku nije bila u kancelariji, ali joj je upute Sanite Alagić o tome na koji način da se izvrši plaćanje 100 respiratora prenijela kolegica Nermina Fejzić.

Potvrdila je da joj je bilo poznato da je dio novca trebao biti povučen sa računa za posebne naknade FUCZ-a, a dio iz tekuće rezerve budžeta Vlade FBiH.

Prema izjavama ove svjedokinje, uputa je bila da se u knjigu ulaznih faktura upišu podaci s ponude firme “FH Srebrena malina”, a u tom trenutku svjedokinji još nije bio dostavljen ugovor o toj nabavci.

Iz daljeg ispitivanja svjedokinje ispostavilo se da prije pandemije u FUCZ-u nikada nije bila praksa da se u KUF unose podaci s ponude, nego se dostavljao predračun i ugovor o kupovini, ali je početkom pandemije to pravilo promijenjeno, pa je prema riječima Glavinić osim slučaja nabavke respiratora, takva praksa provođena u još kako je kazala tri do četiri slučaja.

Glavinić je nakon što joj je pokazana ponuda “Maline” za nabavku respiratora HCVE003 , na pitanje tužitelja Hukeljića “da li je to ta ponuda”, kazala da “misli da jeste”.

Na pitanje tužitelja da li je taj dokument evidentirala kao ponudu ili predračun, Glavinić je kazala “moguće kao predračun”.

Konkretno, ova svjedokinja je potvrdila da joj je Sanita Alagić, Solakova pomoćnica i svjedokinja u ovom postupku koja je mijenjala iskaz u korist optuženih, naložila da izvrši unošenje podataka u KUF i prije nego što je dobila dokument ugovora o nabavci, nego se za unos koristila samo ponudom i to ne za nabavku respiratora ACM812 A koji će u odnosu na taj period, naknadno stići u BiH, nego joj je dostavljena ponuda za kupovinu respiratora HCVE 003 koji nikada nisu ni kupljeni.

Za Tužilaštvo BiH posebno je važno svjedočenje Glavinić o tome ko je i u kojem vremenskom periodu iz odjela u kojem radi ova svjedokinja odnio kompletan predmet o nabavci respiratora.

Glavinić je danas ispričala da je u aprilu prošle godine u njenu kancelariju došla Sanita Alagić I da je od svjedokinje tražila svu dokumentaciju za nabavku respiratora, koja je I data Alagić.

Svjedokinja je kazala da je to moglo biti petnaestak dana nakon 3. aprila kada je potpisan ugovor za kupovinu respiratora između FUCZ-a i firme “FH Srebrena malina”. Potvrdila je i da Alagić nije vratila uzetu dokumentaciju, jer u vrijeme kada je po nalogu Tužilaštva BiH izvršen pretres prostorija FUCZ-a( u maju 2020.op.a) tog predmeta nije bilo tamo odakle ga je Alagić uzela .

S obzirom na to da je Alagić tokom svog svjedočenja tvrdila da je izmjenu naziva respiratora HCVE003 u ACM812A vršila dva do tri dana nakon potpisivanja ugovora, iskaz prema kojem je uzimala dokumentaciju petnaest dana nakon toga, otvara nova pitanja, koja će Tužilaštvo BiH vjerovatno prezentirati na nekom od narednih ročišta.

Svjedočenje Melihe Glavinić veoma je razljutilo optuženog Fahrudina Solaka, koji je svoje ispitivanje svjedokinje počeo riječima: “Ne znam zašto imate potrebu da pričate neistine?”, na što je reagirala predsjednica Sudskog vijeća Džemila Begović opomenuvši Solaka da se ne može tako ponašati prema svjedokinji.

No, Solak je povišenim i oštrim tonom svoju nekadašnju podređenu uposlenicu pokušao diskreditirati i tako što joj je spočitao da ona “nije radila po 20 sati”, kao i da nije mogla znati šta je Sanita Alagić ostavila kolegici Melihe Glavinić kada ona nije bila u kancelariji.

– Imate li Vi paranormalne moći kada znate šta je Vaša šefica (Sanita Alagić, op.a.) dala Vašoj kolegici. Vi niste bili tad u kancelariji – kazao je Solak, koji nije pojasnio na čemu on temelji svoje tvrdnje kada nije spomenuto niti dokazano da je on bio sa Alagić kada je davala upute o načinu plaćanja “Malini” za respiratore. Ovakvo ponašanje zasigurno implicira da je Solak mogao biti u kontaktu s Alagić kao svjedokinjom u ovom postupku, pa se nameće pitanje koliko je već sada štete nanijeto u ovom procesu time što su optuženima ukinute sve zabrane dok se brane sa slobode, uključujući i susrete sa svjedocima s kojima faktički mogu usklađivati svoju odbranu.

No, svjedokinja Glavinić se nije dala zbuniti, a nije bilo primjetno da ju je nastup nekadašnjeg direktora uplašio, pa je ostala pri tvrdnji da se ona tog dana kada je Sanita Alagić došla u kancelariju i donijela ponudu “Maline” za respiratore vratila u kancelariju dok su Alagić i Nermina Fejzić još uvijek o tome razgovarale, a potom joj je “kolegica Nermina dala tu ponudu da je kufira”.

Solak je pokušao od svjedokinje dobiti i potvrdu svoje teze da je Sanita Alagić mogla dokumentaciju za respiratore tražiti ranije nego ju je zatražila od Glavinić, od neke druge uposlenice iz kancelarije u kojoj radi i svjedokinja, a da ona to nije znala.

DOBACIVANJA FIKRETA HODŽIĆA

Glavinić je rekla da je to moguće, ali da ona govori o tome kada je Alagić od nje zatražila dokumentaciju, te je ponovila da je saznala da je taj predmet kod Alagić tek kad je izvršen pretres FUCZ-a.

Inače, dok je Glavinić odgovarala na pitanja tužitelja Hukeljića, nešto je s optuženičke klupe dobacivao i optuženi Fikret Hodžić. I njega je opomenula sutkinja Begović, a kada mu je kasnije dala mogućnost da ispita svjedokinju Hodžić je odustao od pitanja, uz obrazloženje koje novinari nisu mogli čuti, jer nije uključio mikrofon.

Svjedokinja Harisa Pepeljak, viši referent za kancelarijsko poslovanje u Sektoru za opće i pravne poslove FUCZ-a koja radi na poslovima protokola u Upravi potvrdila je danas da ugovor za nabavku 100 respiratora ACM812 A nikada nije protokolisan, te da je protokolisan samo ugovor za nabavku respiratora HCVE003.

Konstatirano je da je ugovor za respiratore tipa ACM 812 A u gornjem desnom uglu imao paraf Sanite Alagić.

Svjedokinja Pepeljak je pojasnila i da je u vrijeme proglašenja stanja nesreće, vanjska pošta u FUCZ dolazila na portirnicu, zatim je unošena na protokol, gdje se stavljao prijemni pečat i pošta je dalje slata kabinetu direktora na signiranje, potom se vraćala njima i onda je upućivana određenom sektoru.

Tužitelj Hukeljić je prezentirao ponudu koju je Fikret Hodžić poslao na zvanični e-mail FUCZ-a 2. aprila prošle godine, a koja se odnosi na nabavku 100 respiratora HCVE003, a u čijem prilogu je bila specifikacija za respiratore HCVE003.

Svjedokinja je potvrdila da ta ponuda nema prijemni pečat, te je kazala da je nije imala priliku vidjeti.

Na pitanje tužitelja o tome kakva su njena saznanja o nabavci 100 respiratora od FH Srebrene maline”, kazala je da su 03. aprila ona i njene kolege na protokolu otvorili prijedlog odluke za nabavku koji im je donio uposlenik Uprave Adnan Hrapović.

Nakon toga, na protokolu je formiran predmet o nabavci respiratora, a s daljim postupkom, pojasnila je svjedokinja služba protokola nije imala ništa.

Tužitelj Hukeljić predočio je i djelovodnik protokola od 3. aprila prošle godine u kojem je upisan prijedlog za izuzeće od Zakona o javnim nabavkama, kao i ugovor o nabavci, s tim da se prijedlog odluke o izuzeću od zakona o javnim nabavkama odnosio na nabavku100 respiratora tipa ACM 812 A, koji na sebi nije imao prijemni pečat.

Svjedokinja je kazala da to nije odluka koju su oni protokolisali, te da nije ista oznaka respiratora.

Nakon što su joj dati na uvid ugovori za nabavku i respiratora ACM812 A i HCVE 003 potvrdila da nijedan nema prijemni pečat.

ČUDNE OBAVIJESTI O KAŠNJENJU

Kazala je i da joj nikada niko u Upravi nije tražio da protokoliše ugovor za nabavku respiratora ACM812 A, koji su u stvari i nabavljeni i plaćeni oko 10, 5 miliona KM.

U sudnici je ponovo predočen dopis koji je FUCZ-u poslala “FH Srebrena malina”, s obavijesti o kašnjenju 100 respiratora ACM 812 A, na kojem se nalazio paraf Sanite Alagić i datum 22. april 2020.godine. Taj dokument nije imao prijemni pečat. Svjedokinja je kazala kako misli da je to stiglo e-mailom, da je ona stavila prijemni pečat, te da je Alagić to odnijela na signiranje, ali im taj papir nije vraćen na protokol.

Zatim je pokazan dokument istog takvog sadržaja, ali umjesto respiratora ACM812 A, na njemu stoji oznaka respiratora HCVE 003 i taj dokument datiran je 28. april 2020. godine i nije bio signiran. Na pitanje tužitelja zbog čega je tako, svjedokinja je kazala da ne zna i da joj niko ništa o tome nije rekao.

Advokatica Fahrudina Solaka Marsela Bajramović pokazala je, međutim, isti dokument sa oznakom respiratora ACM 812 A, od 22. aprila koji je imao i prijemni pečat. Taj dokument signirala je Dalila Efendić, nekadašnja šefica kabineta direktora FUCZ-a. Bajramović je pitala svjedokinju da li je moguće da je dokument koji je prezentirao tužitelj, a na kojem je paraf Sanite Alagić, ustvari “presavijeni akt”, kazala je da je moguće, ali da bi on također trebao imati prijemni pečat.

Ostalo je nejasno, jer niti tužitelj, a ni članovi Sudskog vijeća nisu postavili to pitanje svjedokinji, kako je moguće da se na dokumentu o obavijesti o kašnjenju respiratora, a koji je “Malina” poslala 28. aprila prošle godine stoji oznaka respiratora HCVE003, kad su u BiH već 25.aprila, znači tri dana prije nastanka tog dokumenta stigli respiratori ACM812 A?!

Fahrudin Solak je od ove svjedokinje tražio potvrdu svojih navoda “da nikada od nje ništa nije tražio da uradi po njegovom nalogu”, što je ona i potvrdila, te je konstatirao i da “je tačno zar ne, da smo mnogo radili”, sa čim se sa Pepeljak i saglasila.

U pokušaju da što “plastičnije” opiše situaciju u Upravi početkom pandemije Solak je svjedokinji Pepeljak kazao “tačno je , zar ne da ste plakali”, na što je ona odgovorila da je tačno da je “plakala jer zbog dužeg radnog vremena i više posla nije viđala svoju kćerkicu”.

Danas je svjedočila i Selma Hadžić koja je početkom pandemije radila kao tehnički sekretar u kabinetu direktora FUCZ-a. Ona je ispričala da je bila zadužena između ostalog za prijem pošte koja je stizala u Upravu, kao i one koja je pristizala putem službenih e-mailova na adrese FUCZ-a.

Potvrdila je da je u to vrijeme pristizalo puno pošte koju je ona printala, nosila direktoru na signiranje, nakon čega je to nosila na protokol ili su po tu poštu dolazili sami službenici protokola.

Opisujući o kakvoj pošti se radilo pojasnila je da se ne može detaljno sjetiti sadržaja, ali da su stizale ponude za nabavku maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju…

Ova svjedokinja je potvrdila da je ponudu koju je Fikret Hodžić poslao na e-mail FUCZ-a vidjela kada je prilikom pretresa FUCZ izdvajala ponude, ali se nije mogla sjetiti da li ju je vidjela prije.

Navela je i da joj je poznato da je Hodžić dolazio na sastanak sa Solakom u FUCZ, a kojem je prisustvovala i Sanita Alagić. S obzirom na to da ona sama nije prisustvovala sastanku, Hadžić je kazala da joj nije poznato o čemu su razgovarali, niti je od nje nakon tog sastanka traženo da bilo šta uradi.

Hadžić je potvrdila i da je bivši direktor Ureda premijera Fadila Novalića Hasan Ganibegović dolazio na sastanak u FUCZ-u, ali nije mogla precizirati je li to bilo prije Solakovog sastanka s Hodžićem ili nakon toga.

Ova svjedokinja je potvrdila i navode Solakove advokatice Marsele Bajramović da je Solak u spominjanom period imao svakodnevne sastanke i sa tadašnjim direktorom Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davorom Peharom, te pomoćnikom ministra zdravstva Goranom Čerkezom, no nije mogla potvrditi da ima saznanja da su oni donosili bilo kakve ponude.

Fahrudin Solak je imao pitanja i za Hadžić od koje je tražio očitovanje o tome da je ona jedina imala pristup službenim e-mailovima,te da su poštu signirali i on i njegova tadašnja šefica kabineta Dalila Efendić.

Svjedokinja je potvrdila ove navode, kao i onaj da je Solak tražio da se sve protokoliše, međutim nije znala odgovoriti na pitanje zbog čega to nije i urađeno.

Premda je Solak suspendiran s mjesta direktora duže od godinu dana ova svjedokinja ga je u sudnici oslovljavala s “direktore”.

Iako su se optuženi Hodžić i Solak danas neprimjereno ponašali u sudnici , zbog čega ih je predsjednica Sudskog vijeća Džemila Begović kako smo već naveli i opomenula, zanimljivo je da to nije izazvalo nikakvu reakciju sudije Branka Perić. Perić je u ovom predmetu već prepoznatljiv po tome kako stalno spočitava tužiteljima da s opširnim I detaljnim pitanjima i prikazom dokaza u sudnici “maltretiraju i Vijeće i svjedoke”. No, danas nije reagirao na oštro i bahato obraćanje Solaka prema svjedokinji Glavinić, niti je “držao lekcije” o ponašanju Hodžiću koji je dobacivao s optuženičke klupe, dok to često radi kad su u pitanju tužitelji kojima zamjera I to što postavljaju pitanja, odnosno rade svoj posao.

Inače, uoči početka suđenja danas je Fahrudin Solak uz širok osmijeh suoptužene u ovom predmetu, te njihove advokate častio bombonama. No, po okončanju ročišta, raspoloženje mu je vidno splasnulo.

Suđenje će biti nastavljeno 1. decembra za kada su kao svjedoci pozvani Nermina Fejzić, Jasmina Imamović, Nisveta Kandić i Enes Memić.

Podsjećamo, za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.