Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Snimke protesta rudara pred vladom Vladom FBiH iz zraka

New Project – 2021-11-24T145557.070

U zahtjevima koji su predstavljeni Vladi Federacije BiH, jedan od zahtjeva je i smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH

Radnici iz sedam rudnika u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, nezadovoljni svojim položajem u srijedu su nastavili proteste ispred zgrade Vlade FBiH, nakon što su tamo proveli prethodni dan i noć.

Okupljeni na protestu ispred zgrade Vlade FBiH zatražili su stavljanje van snage spornih pravilnika o platama i radnom učinku.

Osim toga zatražena je i smjenu generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije i direktora rudnika uglja u sastavu tog javnog preduzeća.

“Kada je u pitanju zahtjev za smjenu direktora rudnika, nije ni tražena smjena sedam direktora”, kazaoa je Sinan Husić predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH i dodao:

“U zahtjevima koji su predstavljeni Vladi Federacije BiH, jedan od zahtjeva je i smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH, smjena direktora koji su odlukom stavili u primjenu pravilnik o radu i radnom učinku, tako da ostajemo pri stavu koji je usaglašen od prvog dana protestnog skupa. Do sada smo puno pružili socijalnom dijalogu, puno puta smo iskazivali razumijevanje prema aktuelnom stanju u rudnicima, ovaj puta zbilja zahtijevamo realizaciju predstavljenih zahtjeva od 18. novembra, jer smo upozoravali aktere socijalnog dijaloga i u Vladi i u Elektroprivredi BiH da se ne trebamo dovesti u situaciju koju imamo danas“, kazao je Sinan Husić predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH.

Pogledajte kako protesti rudara u Sarajevu izgledaju iz zraka u snimkama koje je objavila TV N1.