Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak u Sarajevu

Fajon u Sarajevu: “Od BiH ovisi koliko će jako stisnuti ruku koja joj je pružena”

tanja fajon bisera turkovic fena

Tokom sastanka je rečeno da je Slovenija kontinuira podržava evropski put BiH, ne samo u posljednje vrijeme, nego dugi niz godina, a šefica diplomatije Slovenije pozvala je vlasti u BiH da ubrzaju rad na ispunjenju uvjeta za nastavak puta ka članstvu u Evropskoj uniji

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas u Sarajevu s ministricom vanjskih poslova Republike Slovenije Tanjom Fajon o najvažnijim bilateralnim pitanjima kao i o aktuelnoj situaciji u BiH nakon općih izbora.

Razgovarano je i o situaciji na zapadnom Balkanu. Bilo je govora i o prijetnjama stabilnosti regiji, jačanju ruskog utjecaja, te o nastavku evropskih reformi u BiH.

Ministrica Turković je upoznala sagovornicu o tome kako teče proces formiranja vlasti u BiH nakon općih izbora, izražavajući nadu da će taj proces biti uskoro okončan te da će nove vlasti raditi ubrzano na ispunjavanju uvjeta na euroatlantskom putu.

Tokom sastanka je rečeno da je Slovenija kontinuira podržava evropski put BiH, ne samo u posljednje vrijeme, nego dugi niz godina, a šefica diplomatije Slovenije pozvala je vlasti u BiH da ubrzaju rad na ispunjenju uvjeta za nastavak puta ka članstvu u Evropskoj uniji.

Najavljeno je da će ministrica Fajon razgovarati i s članovi Predsjedništva BiH, te će na Fakultetu političkih nauka UNSA održati predavanje o novoj fazi eurointegracija BiH i izazovima na tom putu.