Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KAKO SE OBRAZUJU STUDENTI NA „UPS“

Fakultet radi bez akreditacije, na 3. spratu ples oko šipke, na 4. apartmani

InkedUPS-naslovna1

Prema Radovanu Klincovu, vlasniku UPS-a, sve je do direktora Agencije za akreditaciju Envera Halilovića, „čovjeka pred penziju“. Klincov „vjeruje“ kako će se situacija riješiti kada Halilović ode i tvrdi da studenti i diplomanti ne mogu imati problema iako posjeduju diplomu fakulteta koji nema akreditaciju od strane državne agencije

Kako saznaje Inforadar, Univerzitet za poslovne studije (UPS) u Banjaluci pune dvije godine radi bez akreditacije Agencije za akreditaciju BiH, čime su teško oštećeni mnogobrojni studenti, posebno oni iz Federacije BiH i ostatka regiona koji za školovanje na ovom privatnom fakultetu plaćaju i do 10.000 maraka.

Iz službenih dokumenata na stranici Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH (HEA) uočljivo je da je akreditacija UPS-u izdata u oktobru 2013. godine, i to na period od pet godina, do oktobra 2018. Nakon toga, iako sve vrijeme normalno radi, UPS nije reakreditiran, a što nam je potvrdio i direktor HEA-e Enver Halilović.

TRENUTNO DIPLOMA SA „UPS“ VRIJEDI SAMO U RS

On je kratko izjavio da je sve ono što piše na stranici Agencije tačno, te da nema šta više dodati.

„Sve vam lijepo piše na stranici i nemojte me ništa oko toga dalje pitati“, kratko je prokomentarisao Halilović. Nakon izjave Halilovića iz Agencije je stigao i pismeni odgovor u kojem su izostanak akreditacije pravdali „određenim političkim tenzijama sa Republikom Srpskom“.

Halilović: Sve vam lijepo piše na našoj stranici

Prema Radovanu Klincovu, vlasniku UPS-a, sve je do direktora Halilovića, „čovjeka pred penziju“. Klincov „vjeruje“ kako će se situacija riješiti kada Halilović ode i tvrdi da studenti i diplomanti ne mogu imati problema iako posjeduju diplomu fakulteta koji nema akreditaciju od strane državne agencije.

„Nama akreditaciju daje naša agencija u Srpskoj“, kaže vlasnik UPS-a.

Na pitanje Inforadara da li to onda znači da licenca Agencije za akreditaciju na nivou BiH nije ni bitna, Klincov mijenja priču i odgovara da „jeste bitna“.

Klincov: Ministar se uključio, biće to riješeno..

„U sve se sada uključio i naš ministar. Nadam se da će se ovo u narednom periodu riješiti“, rekao je Klincov, dodavši kako ima još privatnih fakulteta iz RS koji nisu dobili licencu državne Agencije.

Foto: Fakultet ostao bez akreditacije još u oktobru 2018.

Međutim, to je tek dio problema. Drugi, još veći problem, koji se tiče direktno studenata, jeste da to u praksi znači da ukoliko UPS nije reakreditovan od strane državne agencije – njihova diploma ne vrijedi nigdje izuzev na teritoriji Republike Srpske! Zanimljivo je i da je Agencija za akreditaciju RS uz više opaski izdala licencu UPS-u prošle godine.

U tim opaskama nigdje nisu spomenute prostorije u kojima se obavljaju aktivnosti koje se više tiču hotelijerstva a ne visokog obrazovanja, dakle cijela jedna grupa apartmana na posljednjem spratu UPS-a. No, o tome ćemo kasnije.

„Diploma ovog privatnog fakulteta bez reakreditacije HEA ne vrijedi na cijeloj teritoriji BiH i u zemljama regiona, a poznato je da je većina studenata UPS-a upravo iz FBiH i regiona. U pitanju su stotine hiljada maraka za koje bi mogli biti oštećeni studenti, jer plaćaju nešto što im neće biti od koristi“, kaže sagovornik Inforadara, odlično upućen u poslovanje privatnog fakulteta na kojem je, podsjećamo, stručno znanje sticao i Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-bezbjednosno službe (OBA) BiH.

On objašnjava da akreditacija koju je izdala Agencija u RS ne znači ništa ukoliko to ne aminuje i ona na nivou BiH, jer je po tom pitanju „Ustav jasan“.

Inforadar je prilikom posjete UPS-u zatekao studenta koga su šokirale informacije o nepostojanju državne licence, te se zabrinuo šta će biti sa njegovom akademskom budućnošću nakon školovanja.

„Niko nas nije upoznao sa ovom situacijom, a posebno sam iznenađen što tako nešto, koliko čujem, traje već dvije godine. Ne znam na koji način oni misle da se mi zaposlimo poslije školovanja, ako fakultet nije reakreditovan, i da li je to uopšte moguće“, pita se ovaj student, koji je iz razumnjivih razloga insistirao na anonimnosti.

EGZOTIKA NA FAKULTETU

Inforadar je, istražujući rad privatnog fakulteta, otkrio da UPS nije poput ostalih visokoškolskih ustanova čije su prostorije namijenjene isključivo za obrazovanje budućih akademskih radnika. On to zapravo nije ni ublizu.

UPS iznutra više liči na kakvu egzotično-hotelijersku ustanovu u kojoj je niz prostorija nenamijenjenih obrazovanju studenata, barem ne onom akademskom.

Tako je na trećem spratu UPS-a prostorija u kojoj se izvode egzotični plesovi oko šipki. I na zvaničnoj stranici kluba koji koristi ove prostorije na UPS-u uredno piše da se radi „o prvom studiju Pole dancea u BiH“.

Studenti ovog privatnog fakulteta tako mogu, između ostalog, dobiti i „jedinstveni oblik fitnessa“ koji kombinuje pilates, jogu, vježbe snage i ples oko šipke. Ako se previše umore i nemaju kud, mogu uplatiti i jedan od apartmana na četvrtom spratu fakulteta. No, o tome nešto kasnije.

U razgovoru sa novinarima Inforadara u Pole dance klubu su uredno potvrdili da su njihove prostorije na trećem spratu zgrade UPS-a.

„Ukoliko ste zainteresovani, možete doći i besplatno prisustvovati času. Cijena je inače 40 maraka ukoliko su dva termina sedmično, a 50 maraka za tri i više termina“, rekao je ljubazni ženski glas.

Kada smo, pak, upitali vlasnika UPS-a Radovana Klincova da nam prokomentariše ovaj egzotični sport u objektu visokoobrazovne institucije, on je odgovorio: „Ma kakav ples oko šipke, otkud vi to znate“…

Foto: Na 3. spratu privatnog fakulteta prostorija za ples oko šipke

Kako se penjemo spratovima ove ustanove, sve je interesantnije. Tako je

na 4. spratu smješteno ni manje ni više nego 14 apartmana koji se uredno izdaju, iako UPS, barem prema papirima, nije hotel!

Na bookingu se ovi „hotelijerski kapaciteti“ na ovom fakultetu reklamiraju pod nazivom La Casa apartmani. Imaju besplatan parking, internet, klimu, kupatilo, no kućni ljubimci nisu dozvoljeni.

Klincov je u nekoliko navrata ponovio da se radi o apartmanima za gostujuće profesore, međutim naš dalji istraživački rad, za koji smo prošli i kroz određene neugodne situacije, otkrio je njihovu potpuno drugačiju namjenu. Prema „protokolu“ ulaska na UPS, iza ulaznih vrata vas dočekuje portir koji je i više nego sumnjičav prema nepoznatima. Na naše pitanje da li se u objektu UPS-a nalaze apartmani, usljedilo je potpitanje: „Ko vam je to rekao?“

Foto: Na 4. spratu fakulteta čak 14. apartmana

Nakon odgovora da je sve u redu, da smo za apartmane saznali preko prijatelja i da želimo napraviti poslovni aranžman, portir se „otkravio“.

„Nazvaće vas jedan momak za 10 minuta i objasniti sve“, objasnio nam je portir sa UPS-a. I poziv je uslijedio, tačno nakon 10 minuta.

„Imamo 14 apartmana, za cijenu se možemo dogovoriti, ali ukoliko je jedna osoba u pitanju onda je 25 evra po apartmanu“, uputio nas je muškarac koji nas je kontaktirao. „Osim noćenja, možemo se dogovoriti i za doručak, ručak, kako god želite, sve se možemo dogovoriti“, objasnio nam je ljubazni mladić.

Pitanje koje se nakon svega nameće glasi: Kako je ova ustanova, čiji su 3. i 4. sprat disfunkcionalni, odnosno s potpuno drugom namjenom, uopšte mogla da dobije bilo kakvu licencu za obrazovanje?

ALKOHOL NA DOHVAT RUKE SREDNJOŠKOLCIMA

Da je vlasnik UPS svjetlosnim godinama „ispred“ konkurencije potvrđuje i slučaj Srednjoškolskog centra Gaudeamus, koji je takođe u vlasništvu Klincova.

Samo u ovom konkretnom slučaju dozvoljeno je da se u objektu u kojem borave srednjoškolci uredno toče alkoholna i druga pića. Naime, nezakonitom odlukom gradskih službenika u zgradi u kojoj se nalazi Gaudeamus otvoren je restoran.

„U ovom restoranu obavljamo i praksu na Odsjeku za hotelijerstvo i turizam, tako da ne vidim nikakav problem“, kaže Klincov, koji navodi kako restoran ima dozvolu i rješenje za rad. Međutim, točenje alkohola u blizini djece jeste problem, a još veći činjenica da je restoran u kojem se toče alkoholna pića gotovo u strogom centru grada, da radi stalno i da je otvoren za sve goste.

Škola Gaudeamus: Alkoholna pića toče u objektu u kojem su maloljetnici

Sagovornik Inforadara kaže da je nadležni službenik u Gradskoj upravi u prvi mah odbio potpisati rješenje kojim se dozvoljava rad restorana, ali je ubrzo pozvan na brifing na kojem mu je rečeno da mu neće biti produžen ugovor o radu ukoliko ne potpiše.

Odgovor na osnovu čega je izdato rješenje za rad spornom restoranu u okviru srednje škole iz Gradske uprave Banjaluka, na koju su nas upitili iz Republičkog inspektorata, ni nakon 20 dana čekanja nismo dobili…