Olovo

Falsifikovanjem dokumenata do radnog mjesta čistačice u Domu zdravlja

dom zdravlja olovo (1)

Zaposlena M.K. je tada radila već peti mjesec, a odgovora na žalbu nije bilo

JU Dom zdravlja u Olovu raspisao je u aprilu 2019. godine javni oglas za prijem u radni odnos na određeno vrijeme. Radilo se o mjestu čistačice u ambulanti Solun na period od šest mjeseci. Kako je navedeno u dokumentu, uslovi koji kandidatkinja je trebala ispunjavati su završena osnovna škola i najmanje šest mjeseci radnog iskustva na poslovima čistačice. Kako nam je potvrdila naša sagovornica za Interview.ba, ukupno 11 žena se prijavilo za ovaj posao, te su dvije pozvane na razgovor.

Jedna od informacija koju smo nakon ova dva konkursa dobili je i da je primljena kandidatkinja falsifikovala dokumente, tačnije prijavu o prethodnom radnom iskustvu, kao jedan od uslova prijave.

Pokušali smo doći u posjed ovih dokumenata te smo tada kontaktirali direktora ove ustanove Izudina Kućanovića. On nam je rekao da je istraga u toku u policijskoj upravi Olovo, te da nam iz tih razloga, ne može dati više informacija, kao ni dokumente koji su korišteni u konkursnoj proceduri.

Sagovornica pojašnjava da se na prvobitnu odluku o primljenoj kandidatkinji u toku prošle godine žalila raznim institucijama, ali da nije imala dokaz.

– Prvo smo se žalili Upravnom odboru Doma zdravlja Olovo. Naravno, dobili smo odgovor da je žalba neosnovana. Zatim smo se žalili Kantonalnoj inspekciji Zenica, Ombusmenu za ljudska prava, Policijskoj upravi Olovo i svi su tražili da mi dostavimo dokaze o korupciji i skidali su odgovornost sa sebe. Onda smo kontaktirali Vas i priča je pokrenuta. Na kraju, kada smo mislili da je borba sa vjetrenjačama gotova, slučajno sam saznala za adresu Skupštinske komisije za kriminal ZDK – govore nam.

Naime, zaposlena M.K. je tada radila već peti mjesec, a odgovora na žalbu nije bilo.

– Komisija nas obavještava da su jednoglasno usvojili zahtjev i uputili Inspekciju rada u dom zdravlja Olovo. Inspektorica je našla niz nepravilnosti i obavijestila nas da imamo pravo sudske zaštite. Navela je da Upravni odbor i direktor nisu ispoštovali zakonski rok od 15 dana za rješavanje po žalbi A. Kopić. Dalje, u toku žalbenog postupka, M. Kolak zaključuje Ugovor o radu. Tek kad je inspektorica otišla iz Doma, oni nam šalju odgovor na žalbu – pojašnjava.

Prema dokumentu Inspekcije, „Upravni odbor nije ispoštovao rok od 15 dana za rješavanje po žalbi… ni zakonski rok od 30 dana za rješavanje po žalbi od 21. juna“.

Dalje, navode, „o cijelom slučaju će biti obavješteni putem službene zabilješke direktorici i sekretaru KUP ZDK Zenica, Kantonalnom tužilaštvu ZDK Zenica i Skupštini ZDK – Komisiji za borbu protiv korupcije“.

U dokumentu od 19. novembra, navode kako Upravni odbor Doma zdravlja „nije odlučio po žalbi i zbog proteka zakonskih rokova onemogućili su joj ostvarivanje sudske zaštite“:

Ipak, “Zakon o radu FBiH kao ni Uredba o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru ZDK ne propisuju svojim odredbama prekršajnu sankciju zbog nedonošenja takve odluke po žalbi u određenom roku pa shodno tome poslodavcu nisu izrečene prekršajne sankcije“.

A. K. je tada tužila Dom zdravlja Olovo (u novembru prošle godine), a ovih dana također se očekuje konačan epilog.

Prijava i na sljedeći konkurs

Iako se sve ovo vrijeme vodio postupak protiv M.K., ona je, kako saznajemo, radila u Domu zdravlja u tom periodu. Nakon isteka ugovora, Dom objavljuje novi konkurs u januaru 2020. godine, gdje se prijavljuje i M.K., koja prema dokumentima u čijem smo posjedu, osvaja 24 boda i drugo mjesto.

Jedna od kandidatkinja se tada žali i Dom zdravlja u februaru usvaja žalbu jer prvorangirana kandidatkinja nema radno iskustvo kao čistačica, što je dokazalo uvjerenje iz Poreske uprave. Krajem februara se djelomično poništava ovaj Javni oglas, te se na četiri mjeseca (izmijenjene situacije sa koronavirusom) prima četverorangirana kandidatkinja.

Direktor prijavio sve

Kućanović kao direktor ove institucije nam je potvrdio da je prijavio slučaj od prošle godine policiji.

– Ja sam prijavio sudu jer sam imao određene sumnje iznesene u žalbama od strane kandidata koji nisu prošli i imaju određene pritužbe, ali je bila izražena sumnja bez ikakvih dokaza i mi smo odlučili da kompletnu dokumentaciju proslijedimo nadležnoj policijskoj upravi da se izvrši provjera svih tih navoda – pojasnio je.

Rekao je i kako nema daljih podataka niti „takvu vrstu komunikacije ni sa sudskom ni policijom, mislim da svako treba da radi svoj posao“.

– Nije navedena nepravilnost, mi smo krenuli na način da se službenim putem utvrdi svako ko je kriv, ako je kriv, a nema u zapisniku inspekcije, niti je naložena mjera, niti je kažnjen bilo ko – dodao je.

Potvrdio je i kako se M.K. ponovo prijavila na raspisani konkurs.

– Ali, naravno, nije primljena, dok to sve ne bude čisto. Postoji pravno pravilo da su svi nevini dok se ne dokaže suprotno, prvostepenom presudom. Ne pada mi na pamaet da vršim pritisak, radim samo na osnovu činjenica – dodaje.

Objasnio je kako je potreban „dokaz da se provjeri i izvrši se momentalno razrješenje ako je neko na osnovu lažnog dokumenta ishodio sebi korist, ali niko nije davao nikakve dokaze“.

– Dok sam ja direktor, bit će primljen samo onaj koji bude najbolji na konkursu – zaključuje.

Konačnu informaciju dobili smo od Općinskog suda u Visokom. Oni su nam potvrdili da će 14. juna biti održano ročište za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje u predmetu M. K. zbog krivičnog djela krivotvorenje isprave iz člana 373. stav 1. KZ FBiH.